Ruská žoldnéřská Wagnerova skupina uvedla, že ovládla východ Bachmutu

Ruská žoldnéřská Wagnerova (v ruském přepisu Vagnerova) skupina tvrdí, že má plně pod kontrolou východní část ukrajinského města Bachmut. Podle agentury Reuters to dnes uvedl zakladatel skupiny Jevgenij Prigožin. Některé jeho výroky o úspěších wagnerovců se ale v minulosti ukázaly jako nepravdivé. O plné ovládnutí ukrajinského města se žoldnéři spolu s jednotkami ruské armády snaží za cenu vysokých ztrát už řadu měsíců.

„Jednotky soukromé vojenské Wagnerovy skupiny převzaly kontrolu nad východní částí Bachmutu. Vše na východ od řeky Bachmutka je plně pod kontrolou wagnerovců,“ uvedl Prigožin v hlasové nahrávce na síti Telegram. Jeho tvrzení nebylo podle agentury Reuters možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Také americký Institut pro studium války (ISW) ale na základě analýzy svých zdrojů dospěl k závěru, že „po kontrolovaném ukrajinském stažení“ ruské síly pravděpodobně obsadily východní část Bachmutu za řekou Bachmutka.

Dobytí města s předválečnou populací 70.000 lidí by pro Rusko bylo prvním významným vítězstvím za více než půl roku a otevřít by mu mohlo cestu k útoku na poslední zbývající městská centra v Doněcké oblasti.

ČTK

  Rusko podniklo rozsáhlý vzdušný úder na Ukrajinu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com