Pavlův inaugurační projev politiky rozdělil. Vládní jsou spokojeni, opoziční měli výhrady

Projev prezidenta Petra Pavla při inauguraci rozdělil koalici a opozici. Zástupci vládních stran nového prezidenta vesměs chválili a vyzdvihovali jeho snahu spolupracovat. Politici z opozice naopak často zmiňovali, že je projev nemile překvapil, a zaměřili se především na to, jak se prezident postaví k valorizaci důchodů.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je důležité, že ve čtvrtek inaugurovaný prezident zmínil spojování společnosti, je to totiž podle něj jedna z úloh hlavy státu. Na vzájemnou spolupráci se těší. Petr Pavel si je podle něj vědom i toho, že je nutné dělat také nepopulární kroky. Očekává od prezidenta také vysvětlování složitých témat.

„To, co bych také ocenil, je jeho zahraničněpolitická orientace. Vlastně mi bylo i velmi blízké to, co delší dobu říkám, že máme být přiměřeně sebevědomí, že si nemáme říkat, že na nás nezáleží a že jsme příliš malí,“ řekl premiér Fiala.

Projev komentoval i ministr sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Já si myslím, že to bylo velmi jasné odlišení od toho, jaká doba doteď tady panovala za předešlého prezidenta, od čeho se jasně distancoval a že chce novou éru výkonu prezidenta nejen dodržováním ústavy, ale i tím, jak chce otevřít Hrad,“ poznamenal Jurečka.

Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) se prezident ve svém projevu nebál dotknout složitých a nepříjemných témat. Pavel se podle ní chce zaměřit i na komunikaci s veřejností. „Potřebujeme hlas prezidenta ve chvílích, které jsou složité. Ty časy dnes složité jsou, takže potřebujeme od něj povzbuzení a motivaci,“ prohlásila předsedkyně sněmovny.

Babiš prezidentův projev nekomentoval, zajímá ho jeho reakce na valorizaci důchodů

Andrej Babiš (ANO) prohlásil, že nebude prezidenta komentovat. „Vyjádřím se až k jeho rozhodnutí k protiústavnímu jednání vlády, sněmovny a Senátu, kteří chtějí připravit důchodce o peníze, které jim podle zákona náleží,“ uvedl. K Pavlově projevu později novinářům pouze řekl, že mluvil o sjednocení. „Uvidíme, necháme se překvapit,“ poznamenal.

  Jak lidské tělo reaguje na očkování proti koronaviru? Teplota i bolest po vpichu jsou zcela normální

První místopředseda ANO Karel Havlíček považuje čtvrteční slavnostní akt za důstojný a výborně připravený. Pavlův projev mu v první části připadal zbytečně konfrontační. „V první části mi chybělo určitě více nadhledu a respektu k předchůdcům, soupeřům i těm, kteří nebyli jeho voliči. Přece jen kampaň už skončila,“ řekl.

Druhá část podle Havlíčka byla smířlivější. „Ocenil bych, že pan prezident zmínil i pokoru a solidaritu. Líbila se mi pasáž o národní hrdosti, respektive o tom, že to není jen o velkých státech, ale i o odvaze těch menších se prosazovat,“ uvedl.

Pavel má autentickou snahu o spolupráci, míní Bartoš

„Mně je sympatické i to, že si stanovuje nějaký list úkolů, které chce kontrolovatelně plnit, a to znamená komunikovat s veřejností tím způsobem, že představí plán prezidentské práce,“ poznamenal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) prezident Miloš Zeman prezidentské pravomoci natáhl daleko a přirovnal jeho působení k francouzskému prezidentovi Charlesi de Gaullovi. Pavlovo vnímání prezidentského úřadu jako služby a snahy o spolupráci označil za autentické. Tento přístup podle něj může sehrát důležitou roli například v případě vládní krize nebo během složité mezinárodní situace.

V proslovu chyběla spolupráce s Visegrádskou skupinou, míní Vích z SPD

Podobný názor měl i předseda hnutí SPD Tomio Okamura. „Prezident Petr Pavel tvrdě zaútočil na všechny, kteří ho nevolili, a rozdělil společnost,“ míní Okamura, ale další fázi projevu podle něj „uvedl do trochu větší rovnováhy“.

Člen předsednictva SPD Radovan Vích upozornil, že strana má rozdílné názory na zahraniční politiku nebo státní rozpočet, než má prezident. „My jsme velcí kritici současné podoby Evropské unie, takže si myslím, že v projevu měly zaznít i věci ohledně zahraniční politiky… Jak už zaznělo, my podporujeme systém Visegrádské čtyřky a co nejužší spolupráci suverénních států,“ prohlásil politik SPD.

  Ministerstvo schválilo využití šesti dávek z lahvičky vakcíny

„Jestli se budeme s ohledem na prezidentský slib bavit o tom, že bude ctít ústavu a zákony, tak by měl být jeho první krok, že dá veto na zákon o valorizaci důchodů,“ poznamenal Vích. V prezidentském projevu čekal od prezidenta Pavla větší důraz na kultivaci vztahů s Visegrádskou skupinou.

Zdroj: CT24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com