Na VŠE se stupňuje spor kolem děkana Ševčíka, rektor ho chce odvolat

Na Vysoké škole ekonomické (VŠE) v Praze se stupňuje spor o setrvání děkana národohospodářské fakulty Miroslava Ševčíka ve funkci. Ševčík čelí kritice za své dlouhodobé vystupování na veřejnosti včetně své přítomnosti na sobotní protivládní demonstraci v Praze. Rektor VŠE Petr Dvořák považuje za nejvhodnější, aby Ševčíka odvolal akademický senát národohospodářské fakulty, jinak ho chce odvolat sám. Ševčík pro své odvolání nevidí důvod, jde podle něj o záminku, jak se zbavit nepohodlného člověka. Demonstraci vyzývající Ševčíka k rezignaci na středu svolali studenti VŠE.

Ekonom a politik Ševčík, který působil jako expert hnutí Trikolora, vedl Národohospodářskou fakultu VŠE po dvě volební období v letech 2010 až 2018, už tehdy čelil studentským protestům. Znovu ho akademický senát zvolil loni v dubnu. V minulosti se Ševčík zúčastnil některých protestních akcí proti vládě, v sobotu byl na protivládní demonstraci na Václavském náměstí a podle serveru Forum 24 se zapojil do následného pokusu odstranit ukrajinskou vlajku z Národního muzea, který doprovázely střety s policií. Ševčík tvrdí, že na demonstraci nevystupoval a pouze doprovázel muže zbitého policií.

Univerzita se od Ševčíkova vystupování na demonstraci distancovala hned v neděli a uvedla, že děkanovo chování je „za hranou“ dlouhodobě. V pondělí rektor Dvořák vyzval Ševčíka k rezignaci, ten chtěl své rozhodnutí oznámit dnes, dopoledne ale Ševčík požádal o prodloužení termínu pro své vyjádření k výzvě. Po dnešním jednání vedení školy Dvořák uvedl, že požádal o bezodkladné svolání mimořádné schůze akademického senátu národohospodářské fakulty (NF), aby senát Ševčíka mohl odvolat.

„Vzhledem k zodpovědnosti akademického senátu NF za návrh ke jmenování děkana a s ohledem na znění vysokoškolského zákona považuje rektor v této situaci za nejvhodnější krok, aby odvolání děkana navrhl fakultní senát z vlastní vůle,“ uvedl Dvořák. Pokud senát fakulty děkana neodvolá, využije rektor pravomoc navrhnout odvolání z vlastního podnětu, k čemuž potřebuje souhlas akademického senátu celé vysoké školy.

  Jurečka: Předsednictví stálo 2,03 miliardy

Odvolat děkana z vlastního podnětu umožňuje rektorovi zákon za určitých situací, avšak pouze po předchozím vyjádření akademického senátu fakulty a se souhlasem akademického senátu vysoké školy. Vztahuje se to na situace, kdy děkan závažným způsobem neplní svoje povinnosti nebo závažným způsobem poškozuje zájem vysoké školy nebo fakulty.

Ševčík dnes novinářům řekl, že rektorovi donesl videa z Václavského náměstí a také vyjádření svědků, která jsou podle něj důkazem, že tam jen pomáhal zraněnému. „Důvod pro mé odvolání, že jsem pomohl zraněnému člověku, považuji za až nelidský a nehumánní,“ prohlásil děkan. Nesouhlasí s tím, že dlouhodobě poškozuje dobré jméno VŠE, jak uvádí Dvořák. Už dříve na žádost rektora omezil své vystupování na veřejnosti – přestal být podle svých slov ekonomickým expertem hnutí Trikolora a nevystupuje jako řečník na protivládních demonstracích. Akademická půda nicméně slouží k tomu, aby se na ní střetávaly různé názory, zdůraznil. Nechtěl předjímat, jak se zachová akademický senát národohospodářské fakulty, jeho zasedání se podle něj neuskuteční dříve než za týden.

Studenti VŠE nespokojení se Ševčíkem svolali na středu od 12:30 před sídlo školy na náměstí Winstona Churchilla demonstraci. Chtějí na ní děkana vyzvat k rezignaci, případně apelovat na akademický senát národohospodářské fakulty, aby děkana odvolal.

Ševčík (64) byl v letech 1985 až 1989 členem KSČ. V roce 1989 spoluzakládal Liberální institut, byl jeho ředitelem a předsedou správní rady. V roce 2013 byl z organizace vyloučen, důvodem bylo údajně zásadní selhání při řízení institutu. Loni v září Ševčík vystoupil na dvou protivládních demonstracích, na kterých mimo jiné obvinil Německo, že chce ovládnout ČR pomocí Evropské unie. Jeho výroky vůči premiérovi Petru Fialovi (ODS) na demonstracích označil Dvořák za nepřijatelné osobní útoky.

  Přísná opatření proti covidu budou platit do 22. ledna

Při protestech v době minulého Ševčíkova vedení národohospodářské fakulty studenti například tvrdili, že kvůli děkanovi odcházejí z fakulty kvalitní učitelé. Někteří vyučující ho obviňovali z likvidace oponentů a z neetického vystupování vůči studentům a akademikům. Institut Václava Klause v roce 2018 udělil Ševčíkovi cenu jako významné osobnosti českého ekonomického vysokého školství. V minulosti byl Ševčík opakovaně přistižen při nebezpečné jízdě. V roce 2014 jel v protisměru po uzavřené dálnici D5 s použitím modrého majáku.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com