Opozičnímu ANO se podařilo oddálit schvalování novely o učitelských platech

Opozičnímu hnutí ANO se podařilo oddálit schvalování kontroverzního zvyšování platů pedagogických pracovníků, které Sněmovna na dnešek naplánovala. Poslanci se tak k této úpravě sejdou nejdříve 19. dubna. Poslanci ANO zejména dvouhodinovým přednášením úprav programu zabránili tomu, aby se dolní parlamentní komora k hlasování o novele dostala. Sněmovna proti původním plánům nestihla projednat například ani návrh na odvolání Daniela Köppla z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Poslanci ANO zdůvodnili obstrukce snahou přimět vládu k tomu, aby ještě jednala se školskými odbory o kontroverzní úpravě skupiny koaličních poslanců, podle které by mohli mít ze zákona mzdu kolem 130 procent průměrné hrubé mzdy v celém hospodářství jen učitelé. Původní vládní předloha počítá se stanovením odměňování všech pedagogických pracovníků.

S nastavením platů jen pro učitele nesouhlasí školské odbory a další organizace, které se vzdělávání v Česku věnují. „Návrhem se rozdělují zaměstnanci v regionálním školství na učitele, jakoby podřadné pedagogy a nepedagogické pracovníky,“ uvedl František Dobšík, předseda školských odborů, podle kterého ve školství mzdy pedagogů reálně poklesly o takřka 15 procent. „Připravujeme se i na nátlakové akce, pokud jednání nedopadnou dobře,“ dodal.

Köpplovo odvolání z takzvané velké vysílací rady doporučil sněmovní volební výbor na návrh Pirátky Olgy Richterové a Jana Laciny (STAN) kvůli střetu zájmů. Köppl byl mimo jiné spojován s volebním týmem prezidentského kandidáta, předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Podle výboru jednal proti nestrannosti a nezávislosti. Köppl se hájil slovy, že zákon neporušil. Ohlásil, že proti případnému odvolání se hodlá bránit u soudu.

Köppla vybrala Sněmovna do rady v červenci 2021, do volby ho nominovalo ANO. RRTV mimo jiné uděluje, mění a odnímá licence k provozování vysílání, dohlíží na pluralitu programové nabídky a informací a dbá na obsahovou nezávislost vysílání. Sleduje také obsah rozhlasového a televizního vysílání, za porušení vysílacích zákonů ukládá sankce.

  ČR má prodlouženou výjimku EU na dovoz produktů z ruské ropy

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com