Rusové kvůli válce chudnou, bývalá Putinova manželka na nich vydělává miliony

Během posledního roku, kdy Vladimir Putin rozpoutal na Ukrajině válku, stouply výdělky firmy CarMoney, jež je spojována s diktátorovou exmanželkou Ljudmilou Očeretnou, na rekordní výši 391,3 milionu rublů. Čistý zisk firmy se oproti předcházející mírové době zvýšil o 66 procent.

„Putinova bývalá manželka se obohatila na válce, kterou on rozpoutal. Její mikrofinanční organizace zvýšila za rok svůj zisk o 140 milionů rublů,“ napsal nezávislý telegramový kanál Možem abjasniť (Můžeme vysvětlit).

Společnost poskytuje úvěry, které jsou zajišťovány automobily. Vznikla již v roce 2010, ale než se mezi jejími majiteli objevila Ljudmila Očeretná, téměř se nevyvíjela. Od roku 2017 do konce prosince 2022 byla vlastníkem organizace kyperská offshore Carmoney CY LTD, již podle Možem abjasniť ovládá společnost Meridian, která z 99 % patří bývalé manželce ruského prezidenta.

Na konci prosince 2022 pak firmu koupila společnost Smarttechgroup LLC. Podle ruských novinářů byl tento krok učiněn kvůli západním sankcím. Firma tak kompletně přešla pod ruskou jurisdikci, aby se sankcím vyhnula. Ljudmila Očeretná je totiž vedena na britském sankčním seznamu.

Společnost bývalé Putinovy ženy zvýšila své zisky na pozadí nárůstu dluhové zátěže Rusů v roce, kdy začala válka s Ukrajinou. Podle ruské centrální banky finanční společnosti k 1. prosinci 2022 poskytly obyvatelům země půjčky za rekordních 27 bilionů rublů. Ve srovnání se stejným obdobím v předválečném roce 2021 šlo o zvýšení o 10 %.

Zdroj: Forum24

  Čaputová v úterý pověří ministra financí sestavením nové vlády

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com