Tisíce lidí demonstrovaly v Praze proti vládě, pochodovaly centrem města

Tisíce lidí dnes v centru Prahy demonstrovaly proti vládě premiéra Petra Fialy (ODS). Demonstranti se nejprve shromáždili na Václavském náměstí, poté prošli městem ke Strakově akademii, kde sídlí vláda. Ohlašovaný živý řetěz kolem budovy nakonec nevytvořili, někteří z protestujících se ale chystají u úřadu vlády nocovat. Protest neprovázely významnější konflikty. Demonstranti ale při pochodu zkomplikovali dopravu na pražské magistrále a na několik hodin zablokovali tramvajovou dopravu na levém břehu Vltavy.

Demonstranti s českými vlajkami a protivládními transparenty zaplnili Václavské náměstí v podobné míře jako při březnovém protestu, který rovněž svolala neparlamentní strana PRO (Právo Respekt Odbornost). Náměstí bylo hustě zaplněné po Opletalovu ulici, v jeho střední části byli lidé po Jindřišskou. Policie nechtěla počet protestujících odhadovat.

Předseda PRO Jindřich Rajchl na demonstraci volal po demisi vlády. Mezi dalšími řečníky byli poslanec opoziční SPD Jaroslav Foldyna, předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek, choreograf Petr Zuska nebo předseda Českého svazu letectví Václav Vašek. Dufek volal po vyvolání stávek a blokád.

Protestní shromáždění na Václavském náměstí trvalo zhruba dvě hodiny, poté se demonstranti vydali na pochod Prahou. Zhruba po hodině došli ke Strakově akademii, kde znovu vyzývali vládu k demisi a volali „Hanba“. Někteří protestující před úřadem vlády vykřikovali, aby z budovy vyšel ven premiér Fiala, který je ale v současnosti na desetidenní služební cestě v Asii.

Asi po dvou hodinách pořadatelé v čele s Rajchlem ukončili oficiální projevy, na místě večer zůstávalo několik stovek lidí. Desítky účastníků mají skládací židle a spací pytle a jsou odhodlaní zůstat před budovou přes noc. Policie udržovala protestující mimo tramvajovou trať na protější straně silnice, než je úřad vlády.

Na rozdíl od březnové demonstrace, kdy se část protestujících po skončení oficiálního programu pokusila vtrhnout do budovy Národního muzea a sejmout z ní ukrajinskou vlajku, byla dnešní akce bez konfliktů. U muzea se shromáždili stoupenci Ukrajiny, které policie od protivládní demonstrace oddělila. Skupiny na sebe pouze pokřikovaly při zahájení pochodu. Policisté předvedli jednoho muže, který po jedné skupině demonstrantů hodil plechovku.
Tisíce lidí protestovaly na Václavském náměstí

  Zástupci čtyř stran vyzvali Babiše, aby v EU podpořil plán obnovy

Tisíce lidí dnes v centru Prahy protestují proti vládě. Demonstranti se nejdříve shromáždili na Václavském náměstí, jejich počet byl podobný jako na březnovém protestu. Po zhruba dvouhodinovém programu, během kterého zaznívalo volání po konci vlády premiéra Petra Fialy (ODS), se demonstranti vydali na pochod k sídlu vlády ve Strakově akademii. Policie kvůli pochodu zastavila dopravu na magistrále.Václavské náměstí bylo hustě zaplněné po Opletalovu ulici, ve střední části náměstí byli lidé až po Jindřišskou. Policie nechtěla počet protestujících odhadovat.

Organizátor demonstrace Jindřich Rajchl z neparlamentní strany PRO (Právo Respekt Odbornost) na úvod akce řekl, že demonstranti chtějí konec současné vlády. Uvedl také, že demonstranti nechtějí sundat ukrajinskou vlajku z budovy Národního muzea. O to se pokusila část demonstrantů v březnu, policie jim ve vniknutí do muzea zabránila. Rajchl dnes obvinil policisty, že březnový střet vyprovokovali.

Před muzeem byli odpůrci demonstrantů s vlajkami Ukrajiny a Evropské unie. Při zahájení pochodu je od Rajchlových stoupenců oddělila policie, obě skupiny na sebe navzájem pokřikovaly.

Protestující na Václavském náměstí měli české vlajky a transparenty s nápisy jako „Pryč z NATO“, „Ne válce“ nebo „prolhaná vláda a média“. Při skandování nejčastěji volali po demisi vlády, kterou Rajchl označil za sebranku. V závěru demonstrace Rajchl řekl, že protestující si musí vzít zpět Českou republiku. Zároveň uvedl, že jeho poselstvím je láska a pozitivita. „Empatie, solidarita a láska je naše cesta vpřed,“ řekl.

Na demonstraci vystoupil například poslanec SPD Jaroslav Foldyna, který obvinil vládu z likvidace průmyslu a zavádění cenzury. „Je potřeba, aby vláda odešla, než tuto zemi zničí. Jediná cesta, která k tomu legálně vede, jsou předčasné volby, které oni nikdy nedopustí,“ prohlásil.

Dalšími řečníky byli mimo jiné předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek, choreograf Petr Zuska, předseda Českého svazu letectví Václav Vašek nebo právník a někdejší zdravotnický expert Pirátů Ondřej Dostál. Kritizovali vládu mimo jiné kvůli nedostatku některých léků, plánovanému zrušení letiště v Líních u Plzně, ceny energií nebo deficit státního rozpočtu. Dufek volal po vyvolání stávek a blokád. Video se zdravicí poslala senátorka Jana Zwyrtek Hamplová (za Nezávislé).

  V ČR podle průzkumu poprvé převažují odpůrci trestu smrti nad zastánci

Na akci na Václavském náměstí dohlíželo zhruba 200 policistů a 30 příslušníků antikonfliktního týmu, jejich hlavním cílem je předcházet případným střetům, řekl ČTK policejní mluvčí Jan Daněk. Podle něj policisté zhruba hodinu po zahájení akce předvedli jednoho muže, který po demonstrantech hodil plechovku.

Protestní shromáždění na Václavském náměstí trvalo zhruba dvě hodiny. Poté se demonstranti vydali na pochod ke Strakově akademii, kde sídlí vláda. Daněk upozornil, že kvůli pochodu lze očekávat omezení dopravy zejména na magistrále a na nábřeží Kapitána Jaroše.

V březnu Rajchl mluvil o tom, že by měla dnešní demonstrace přejít v blokádu vládních budov, tento týden ale řekl, že chce kolem sídla Úřadu vlády vytvořit lidský řetěz.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com