Mírové iniciativy v Evropě – ruská hybridní hrozba pro EU

Ruští vojáci uvízli v těžkých bojích na Ukrajině a mají těžké ztráty. Počet zabitých přesáhl 180 tisíc. Zásoby vojenské techniky jsou značně vyčerpány: Rusko je nuceno stáhnout ze skladu i zastaralé tanky T-54 a T-55, které svými výkonnostními charakteristikami odpovídají obdobám z dob 2. světové války. Rusko nutně potřebuje pauzu, aby se zotavilo.

Takzvaný mírový diskurz Ruské federace, aktivně prosazovaný Kremlem a jeho spojenci od poloviny loňského roku, je dán právě těžkými porážkami a těžkými ztrátami, které Rusko utrpělo. Brutální raketový teror odstartovaný Putinem v říjnu 2022 nepřinesl očekávané výsledky – Ukrajinci se shromáždili tváří v tvář nepříteli a ukrajinský energetický systém i přes periodicky páchané ničení přežil. Nyní Ukrajina dokonce obnovila prodej elektřiny do Polska a Moldavska. Lze konstatovat, že všechny plány Ruské federace na zničení průmyslové a kritické infrastruktury Ukrajiny selhaly, stejně jako její notoricky známá zimní ofenzíva, která Putinovi nepřinesla nic jiného než obrovské ztráty v těžkých pozičních bitvách. Rusko proto začalo prosazovat pseudo-mírové iniciativy – ústy svých agentů vlivu v Evropě, zejména v Polsku, Kreml replikuje narativy o nežádoucí podpoře Ukrajiny a nutnosti zasednout k jednacímu stolu. V tomto bylo zvláště úspěšné „polské protiválečné hnutí“.

Proti poskytování pomoci Ukrajině se staví Polské protiválečné hnutí, organizace založená 3. února 2023 ve městě Czestochowa politologem Leszkem Sykulskim. Podle oznámených informací hodlají aktivisté „Protiválečného hnutí“ uspořádat tzv. „protiválečnou akci“ s názvem „Společně za mír“.

Akce je naplánována na 1. – 2. května v obci Porajow v Dolnoslezském vojvodství na hranicích Polska, České republiky a Německa. Mezi další organizátory akce patří “United for Freedom” a “Rodacy Kamracy”.

United for Freedom se na svých webových stránkách popisuje jako „polská divize organizace pro lidská práva se sídlem ve Spojeném království“. Rodacy Kamracy se staví jako „nacionalistická proruská organizace, která sdružuje všechny Poláky“. Symbolika, kterou používá, velmi připomíná tu, která je oblíbená mezi ruskými radikálními nacionalisty, konkrétně je to „Kolovrat“, který je oblíbený i mezi ruskými nacionalisty, kteří přímo deklarují ruská práva na Ukrajinu a podporují Putinovu agresi.

  Pekarová: Letošní zahájení přístupových rozhovorů EU a Ukrajiny je v našem zájmu

Pokud se akce „Společně pro mír“ v Porajówě koná, znamená to triumf radikálních a nacionalistických skupin v EU, otevřeně přiznávající sympatie k Rusku, obrovský krok zpět v eurocentrických úspěších Polska a České republiky a posílení vlivu Kremlu v těchto zemích. To dá Putinovi zelenou k další destabilizaci Evropy.

„Polské protiválečné hnutí“ není na území Polska oficiálně registrováno, na internetu je aktivně propagováno organizací „Běloruský vojensko-politický přehled“, která aktivně podporovala zejména agresivní válku proti Ukrajině zahájenou r. Putin. Zástupci této organizace byli k vidění na shromáždění konaném 11. března v Praze pod heslem „Česká republika proti chudobě“. Přítomní zněla protiukrajinská a protiNATO hesla, někteří z demonstrantů měli na oblečení symboly „Wagnerovy skupiny“ a písmeno Z. Po skončení shromáždění se skupina účastníků pokusila sundat ukrajinskou vlajku z domu Národního muzea v Praze.

„Polské protiválečné hnutí“ soustavně prosazuje protiukrajinské a protiamerické iniciativy, zatímco L. Sykulskij vyslovuje proruské propagandistické narativy. Takže dlouho před vytvořením protiválečného hnutí, v listopadu 2022, L. Sykulskij řekl, že Spojené státy mohou přinutit Polsko, aby poslalo své jednotky na území Ukrajiny v případě kritického oslabení ozbrojených sil Ukrajiny, a v únoru 2023 navrhl vylepit v Čenstochové protiukrajinské billboardy.

Výše uvedené naznačuje, že Rusko intenzivně zapojuje okrajová či nacionalistická hnutí do pseudo-mírového diskurzu a také vytváří vlastní projekty na prosazování svých pseudo-mírových plánů, které jsou potřeba jen kvůli jedinému – taktické pauze a akumulaci vojenských zdrojů k opětovné aktivaci nepřátelských akcí. Výše uvedené shromáždění, které se bude konat začátkem května v Polsku, je vážnou hrozbou pro bezpečnost zemí CEE. Prosazováním vlastních pseudomírových iniciativ prostřednictvím takových akcí Putin posiluje vliv proruských hnutí, která oslabují jednotu EU. Jde o ruskou hybridní hrozbu, která činí Evropu extrémně zranitelnou vůči celé řadě výzev a hrozeb, které Putin vytváří.

  Masivní útok se blíží. Rusové se údajně připravují v létě zaútočit ve čtyřech směrech najednou

1 Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com