Nadal je v kritické situaci. Jeho nepřítel má jméno psoas

Rafael Nadal nezvládá životně nezbytnou přípravu na nadcházející antukový vrchol sezony French Open. Ohlášené odstoupení z prestižního Madridu lze považovat pro skvělého Španěla za malou katastrofu.

Pojďme si vysvětlit, proč je situace kolem antukové legendy Rafaela Nadala tak vážná.

Jeden z nejlepších tenistů všech dob musel už odpískat celou turnajovou přípravu na Paříž. Nehrál v Monte Carlu, teď v Barceloně a na přelomu dubna a května nebude ani v Madridu.

Na rozehrání na antuce mu tedy zbývá už jediný prestižní turnaj v Římě ATP 1000 (8.–15. května), případně Ženeva nebo Lyon oba ATP 250, které jsou těsně před Paříží (začíná 28. května).

Nadal je zraněný, léčba se evidentně prodlužuje a komplikuje. Jedná se o svalový problém, který si přivodil v lednu na Australian Open. Ano, tušíte správně. Od té doby Nadal nehrál. Musel vynechat i důležitou jarní kampaň v USA – Indian Wells a Miami Open. Čtvrt roku je dlouhá doba a už nad tím nelze jen tak mávnout rukou: „Nadal to zase v klidu zvládne.“

„Jak víte, v Austrálii jsem utrpěl vážné zranění svalu psoas,“ uvedl Nadal ve videu, které zveřejnil na sociálních sítích.

Pro lidské tělo je to mimořádně důležitý sval. Psoas major (česky velký sval bederní) je částí iliopsoas (svalu bedrokyčlostehenního), začíná na posledním hrudním a všech bederních obratlech a upíná se na horní část stehenní kosti. Jako jediný propojuje horní a spodní polovinu těla a právě v tom je zakopaný pes. Je nesmírně důležitý pro stabilizaci trupu. Bez toho se nedá vrcholový tenis absolutně hrát.

„Zpočátku to vypadalo na šest až osm týdnů rekonvalescence, teď jsme na čtrnácti. Situace není taková, jakou bychom očekávali. Všechny lékařské indikace byly dodrženy, ale nevyvíjelo se to tak, jak nám původně říkali. Ocitáme se ve složité situaci,“ uvedl Nadal.

  Hokejovou reprezentaci doplní obránce Jeřábek a útočník Voženílek z Třince

„Týdny plynou a já jsem měl iluzi, že budu moci hrát na turnajích, které jsou nejdůležitější v mé kariéře, jako je Monte Carlo, Barcelona, Madrid, Řím, Roland Garros. Momentálně mi chybí Monte Carlo, Barcelona a bohužel nebudu moci být ani v Madridu.“

Dvaadvacetinásobný grandslamový vítěz dvouhry nyní čelí dramatickému závodu s časem, aby byl koncem května připraven na French Open.

„Zranění se stále nezhojilo a nemůžu odpracovat to, co potřebuji, abych mohl závodit. Trénoval jsem, ale teď před pár dny jsme se rozhodli trochu změnit kurz, podstoupit další léčbu a uvidíme, jestli se to zlepší. Ale nemohu dávat termíny. Kdybych to věděl, řekl bych, ale nevím. Takhle se věci teď mají,“ popsal Nadal otevřeně svou kritickou situaci.

Snad jediné pozitivní může být to, že pro Nadala to není nová situace. Už to nedávno zažil.

Tenisová expertka Eurosportu Justine Heninová věří, že Nadal znovu zmobilizuje veškerou duševní sílu, jak už se mu to jednou podařilo, když se loni vrátil po dlouhém zranění nohy a pak vyhrál Australian Open a French Open v roce 2022. „Jeho energie vyhrát Australian Open byla obrovská,“ řekla před pár dny v Monte Carlu.

Jenže čas letí, Rafa je zas o rok starší a opotřebovanější. Ve hře je přitom ještě jeden zcela mimořádný faktor. Nadal se letos bude chtít přetlačovat s Novakem Djokovičem o to, kdo z nich bude na konci roku označen za největšího tenistu všech dob. Oba mají totiž stejný, rekordní počet vyhraných grandslamů – 22. Třetí Roger Federer jich má „jen“ 20 a už žádný další nepřidá.

A ještě něco. Čím déle to celé bude trvat, tím hůř se mu bude vůbec vracet na vrchol. Nadal teď prostě hraje o všechno.

Djokovič mezitím jen potvrdil, jak je soupeření se Španělem pro něj významné. „Nadal bude vždy mým největším soupeřem, ne Alcaraz,“ prohlásil.

Zdroj: SZ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com