Soud zprostil bývalého náměstka rozvědky obžaloby z podvodu a zneužití pravomoci

Pražský městský soud dnes zprostil bývalého náměstka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Zdeňka Blahuta obžaloby z podvodu a zneužití pravomoci. Státní zástupce tvrdí, že Blahut využil důvěry ředitele rozvědky a informací, kterými jako náměstek disponoval, aby z prostředků rozvědky získal pro sebe a případné další nezjištěné osoby 190 milionů korun. Podle soudu nešlo o trestný čin. Dnešní rozsudek není pravomocný, žalobce si proti němu podal odvolání, které bude řešit Vrchní soud v Praze.

Hlavní líčení v případu začalo loni v listopadu. Kvůli ochraně utajovaných informací bylo vedeno neveřejně, s účastí veřejnosti jen státní zástupce na počátku přečetl obžalobu. Právě kvůli ochraně tajných informací dnes soudce Petr Blažek své rozhodnutí odůvodnil pouze obecně. Podle něj se neprokázalo, že by Blahut jednal v úmyslu někoho obohatit.

„Pokud by byly nějaké prostředky vynaloženy a cílem byla záchrana občana České republiky, nelze tvrdit, že úmysl a motiv jednání obžalovaného směřoval k tomu, aby sebe či jiné obohatil,“ uvedl mimo jiné soudce.

Blažek připustil, že Blahut sice hypoteticky ne vždy dodržoval všechny předpisy, což by mohlo teoreticky zavdat důvody pro řízení kvůli kárnému provinění či nedbalostnímu deliktu, podotkl ale, že pro takové činy obžalovaný před soudem nestojí.

Obžaloba tvrdí, že bývalý náměstek měl informace tom, že český občan, který byl od prosince 2015 zadržován v jedné z afrických zemí pro údajnou protistátní činnost, bude v zemi odsouzen a následně tamním prezidentem omilostněn „v očekávání zlepšení bilaterálních vztahů“.

Blahut ale podle obžaloby v prosinci 2016 nepravdivě informoval ředitele ÚZSI o tom, že existuje možnost zajistit propuštění občana prostřednictvím intervence jedné ze sousedních afrických zemí, a to výměnou za dodávku „technického zařízení“ v hodnotě 190 milionů korun. Technické zařízení ale nebylo ani zakoupeno, jak bylo uvedeno ve svazcích rozvědky, a peníze nebyly jedné ze sousedních afrických zemích předány, což podle spisu tvrdil Blahut.

  Žalobci se zabývají možnými křivými výpověďmi v kauze Čapí hnízdo

„Jednalo se pouze o krycí legendy, které měly (…) vzbudit zdání legality vynaložení částky 190 milionů korun z prostředků ÚZSI,“ uvedl státní zástupce v obžalobě. Peníze určené na nákup zařízení si Blahut podle něj ponechal.

Soudce dnes také zmínil možné jednání Blahuta v krajní nouzi, byť nebylo jednoznačně prokázáno. „Zájem České republiky nesporně je chránit občany, ať už jde o jejich zdraví nebo životy,“ řekl Blažek.

Náměstkem civilní rozvědky byl Blahut od září 2014 do ledna 2018. Policie ho obvinila v srpnu 2019. Blahut s obviněním nesouhlasil, jeho stížnost proti stíhání ale zamítlo Nejvyšší státní zastupitelství.

Úřad pro zahraniční styky a informace se zabývá informacemi, které pocházejí ze zahraničí. Může je ale sbírat i na českém území. Na rozdíl od Bezpečnostní informační služby (BIS) a Vojenského zpravodajství (VZ) například nesmí pořizovat odposlechy.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com