Pavel: Reforma důchodů i úspory musí být dobře vysvětlené

Vládní návrhy důchodové reformy i konsolidace veřejných financí musí být dobře vysvětlené, protože budou nepopulární. Na svém dnešním jednání o tom hovořili prezident Petr Pavel s premiérem Petrem Fialou (ODS). Fiala uvedl, že koalice dokončuje jednání, ale očekává, že jednání budou pokračovat i v dalších dnech. Je přesvědčen, že koalice bude oba návrhy schopna představit zhruba v polovině května. Podle prezidenta Pavla je však potřeba počkat, až bude k dispozici konsolidovaný návrh, a nediskutovat jednotlivé návrhy, které unikly na veřejnost.

„A ten konsolidovaný návrh se v brzké době dozvíme. Do té doby skutečně nemá cenu diskutovat jednotlivosti, které tu či onde probublaly na povrch, mnohdy ještě z pracovních dokumentů, a které vyvolávají mnohem více emocí než racionálních diskusí. A bude z tohoto důvodu dobré, když v polovině května, možná, uslyšíme ty konsolidované návrhy, „řekl Pavel na tiskové konferenci po vzájemném jednání.

„Hovořili jsme i o tom, že bude důležité, aby ty návrhy byly velice dobře vysvětlené, když už mají být nepopulární, což samozřejmě budou. Protože ta nápravná opatření ve veřejných financích i v důchodové reformě nebudou přinášet příliš populárních opatření. Ale když už tedy jsou, tak jich musíme alespoň většinu chápat a rozumět jim, abychom měli jistotu, že je to sice bolestivé, ale jediné možné řešení,“ dodal prezident.

Fiala i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) již dříve uvedli, že konsolidační balíček by měl snížit strukturální deficit asi o procento HDP, tedy o 70 miliard korun. Loni byl tento schodek 2,6 procenta HDP. Podle některých ekonomů i politiků by ozdravování financí mělo být rychlejší.

Také premiér informoval prezidenta o problémech, které podle něj vznikají únikem nehotových materiálů, které posléze občany zneklidňují. Jediné východisko spatřuje v tom, že vláda brzy představí návrh důchodové reformy i konsolidaci veřejných financí. „To, že to udělat musíme, je prostě jasné. V tom si myslím, že máme úplnou shodu,“ dodal.

  Ropa z Kazachstánu může podle Fialy posílit energetickou bezpečnost Česka

Prezident se dnes odpoledne setkal i s ministrem práce Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), který mu přišel představit návrh důchodové reformy. Pavel označil návrh za promyšlený. „Ta reforma je promyšlená a v dlouhodobém horizontu může vést ke stabilizaci důchodového systému, i když stále počítám s tím, že důchodový účet bude deficitní,“ poznamenal prezident. Detaily reformy představovat nechtěl s tím, že na reformě ještě nepanuje úplná shoda.

Podle Fialy je důležité hledat shodu zejména ohledně důchodové reformy, protože by měla fungovat desítky let. „Zatím to nevidím úplně nadějně, ale budeme se snažit pokračovat v tom, abychom dosáhli toho, že ty základní parametry důchodové reformy bude nakonec i opozice akceptovat,“ doplnil.

Také podle prezidenta je debata s opozicí důležitá zejména ve vztahu k důchodové reformě, protože ohledně konsolidačního balíčku podle něj zatím opoziční strany zatím neavizovaly příliš velkou ochotu k debatě. „Protože jsou to věci, na které má opozice výrazně jiný pohled. A máme-li se někam posunout, bude asi na vládě, aby do toho šla s odvahou a dokázala si to potom prosadit,“ řekl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com