Česká dívčí skupina Vesna postoupila do finále písňové soutěže Eurovize

Česká dívčí skupina Vesna se dostala mezi deset postupujících interpretů z prvního semifinále písňové soutěže Eurovize. V sobotním finále se se skladbou My Sister’s Crown utká se zástupci dalších 25 zemí. Společně s Českem postoupili mimo jiné hudebníci z Chorvatska, Izraele, Portugalska, Finska nebo Švédska.

Skupinu Vesna tvoří hudebnice z pražské konzervatoře Jaroslava Ježka, kromě tří Češek jsou jejími členkami i Slovenka, Ruska a Bulharka. Zpěvačka Patricie Fuxová před soutěží řekla, že Vesna chce v soutěži reprezentovat slovanství.

„Holky z kapely Vesna udělaly neskutečný kus práce a jejich nasazení bylo bezkonkurenční… Nepodcenily žádnou část přípravy a obrovsky si postup zaslouží,“ sdělil ČTK vedoucí české delegace na Eurovizi Kryštof Šámal.

Pořadatelé zveřejnili pouze seznam deseti postupujících, nikoli pořadí podle získaných bodů. Vyřazeni byli po semifinále zástupci Irska, Malty, Ázerbájdžánu, Lotyšska a Nizozemska. Druhé semifinále se uskuteční ve čtvrtek a ve finále pak kromě dvacítky postupujících budou soutěžit i zástupci pěti velkých evropských zemí Francie, Německa, Itálie, Španělska a Británie, kteří mají účast ve finále zajištěnou automaticky. Interprety těchto 25 zemí doplní ještě soutěžící ze země loňského vítěze, tedy z Ukrajiny.

První ročník Eurovize se konal v květnu 1956 a za nejslavnějšího vítěze v historii soutěže je považována švédská skupina ABBA, která v roce 1974 prorazila hitem Waterloo. Mezi další věhlasné tváře, které v soutěži uspěly, patří Kanaďanka Céline Dionová. Ta v roce 1988 reprezentovala Švýcarsko.

ČTK

  Ministři: České a portugalské firmy by mohly spolupracovat na trzích v Africe

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com