Nemorální a nepřátelský krok vůči našim lidem. Ukrajina kritizuje zahraniční vůdce za účast na vojenské přehlídce

Nemorální a nepřátelský krok vůči Ukrajině, projev pohrdání ukrajinským lidem, který bojuje za své přežití a svobodu, kritizuje ukrajinské ministerstvo zahraničních věcí účast zahraničních státníků na vojenské přehlídce v Moskvě. Té se v úterý zúčastnili prezidenti hned několika postsovětských – převážně středoasijských – zemí. Podle prohlášení resortu ministra Kuleby je Kreml využil k účasti na falešné akci, která nemá s vítězstvím nad nacismem nic společného.

Ukrajinské ministerstvo zahraničních věcí považuje účast premiéra Arménie a prezidentů Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu na každoroční vojenské přehlídce ruské armády ke Dni vítězství za za nemorální a nepřátelský krok vůči Ukrajině, za projev pohrdání ukrajinským lidem, který bojuje za své přežití a svobodu.

„Národy střední Asie a Kavkazu před 78 lety neocenitelně přispěly k vítězství nad nacismem. Nezaslouží si osud, aby je dnes Kreml využíval k účasti na falešné akci, která nemá s vítězstvím nad nacismem nic společného,“ dodává v prohlášení resort ministra Kuleby.

Kreml podle Kyjeva vůdce států využil k účasti na falešné akci. „Národy střední Asie a Kavkazu před 78 lety neocenitelně přispěly k vítězství nad nacismem. Nezaslouží si, aby je Kreml využíval k účasti na falešné akci, která nemá s vítězstvím nad nacismem nic společného,“ kritizuje ministerstvo jejich účast na akci na Rudém náměstí.

Letošních oslav konce druhé světové války se zúčastnilo celkem sedm zahraničních státníků. Kromě prezidentů Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu Kasyma-Žomarta Tokajeva, Sadyra Žaparova, Imomaliho Rachmona, Serdara Berdymuhamedova, Šavkata Mirzijojeva a také arménského premiéra Nikola Pašinjana i běloruský vůdce Alexandr Lukašenko. Toho ale ukrajinské ministerstvo ve svém prohlášení nezmiňuje. Všechny zahraniční státníky Putin ocenil za jejich účast.

„Jsme hrdi na účastníky speciální vojenské operace. Na všechny, kdo bojují v první linii, kdo pod palbou zásobují frontu, zachraňují raněné. Není teď nic důležitějšího než váš boj. Na vás teď spočívá bezpečnost země, na vás závisí budoucnost naší státnosti a lidu. Se ctí plníte svou povinnost, bojujete za Rusko,“ zdůraznil Vladimir Putin ve svém projevu před začátkem přehlídky.

  Čína zřejmě dodává vybavení pro ruskou armádu, uvádí zpráva amerických rozvědek

„Proti naší vlasti byla znovu rozpoutána opravdová válka, ale postavili jsme se na odpor mezinárodnímu terorismu, ubráníme i obyvatele (východoukrajinského) Donbasu, zajistíme naši bezpečnost,“ dodal ruský prezident. Zároveň ve své řeči obvinil Západ, že se snaží ovládat jiné země a zničit systém mezinárodní bezpečnosti a práva – a v tom podle Putina tkví příčina katastrofy, kterou prožívá ukrajinský lid.

Na přehlídku v Moskvě jsou zahraniční hosté zváni každoročně. Například vloni se jí zúčastnil prezident Republiky Tádžikistán Emómalí-ji Rahmón. V roce 2020, na který připadlo 75. výročí, byla přehlídka kvůli covidovým restrikcím přesunuta na 24. června. Pozvání původně přijalo přes 30 hostů, nového termínu se zúčastnila pouze jejich část. Za Českou republiku byl pozván exprezident Miloš Zeman, ale v červnu do Moskvy nakonec nedorazil. V roce 2018 na přehlídku sledoval přímo na Rudém náměstí izraelský premiér Benjamin Netanjahu a srbský prezident Aleksandar Vučić.

Přehlídka se konala za přísných bezpečnostních opatření, která byla přijata také v návaznosti na dronové útoky na Kreml z minulého týdne, z nichž ruští představitelé obvinili Ukrajinu a označili je za pokus Kyjeva zabít Putina. Letecká část přehlídky byla zrušena. Letošní přehlídka byla jednou z nejskromnějších za poslední léta. Na Rudé náměstí vjel jediný tank, a to historický T-34, veterán druhé světové války.

Zdroj: forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com