Prigožin v rozhovoru chválil ukrajinskou armádu a kritizoval ruské tažení

Ruská „speciální operace“, jak Moskva oficiálně nazývá svou invazi na Ukrajinu, udělala z ukrajinské armády jednu z nejsilnějších na světě, uvedl v rozhovoru majitel žoldnéřské Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny Jevgenij Prigožin. Kromě chvály na účet jednotek, proti kterým jeho žoldnéři na Ukrajině bojují, kritizoval i postup ruské armády, cíle ruského vedení a ruské elity, uvádí server Meduza.

„Cílem speciální vojenské operace byla denacifikace, ale z Ukrajiny jsme udělali národ známý po celém světě. Jsou jako Řekové nebo Římani v časech prosperity. Co se týče ‚demilitarizace‘; pokud měli na začátku speciální operace 500 tanků, teď jich mají pět tisíc. Pokud tehdy umělo bojovat 20.000 vojáků, teď jich je 400.000. Jak jsme ji demilitarizovali?“ ptá se Prigožin v rozhovoru.

Takzvanou denacifikaci a demilitarizaci si jako jedny z cílů „speciální vojenské operace“, vytyčil ruský prezident Vladimir Putin, který před více než rokem vydal rozkaz ke vpádu ruských vojsk do sousední země. Ukrajina i Západ to odmítají jako záminky k získání ukrajinského území.

„Miluji svou vlast, poslouchám Putina,“ řekl ve více než hodinovém rozhovoru Prigožin, hned ale zkritizoval ministerstvo obrany, se kterým vede už dlouhé měsíce mocenské spory a často mu vytýká chyby ohledně válečného tažení. „Hlavním problémem je (ruský ministr obrany Sergej) Šojgu a (náčelník ruského generálního štábu Valerij) Gerasimov,“ dodává v rozhovoru Prigožin.

Rusko podle Prigožina musí vyhlásit stanné právo, novou vlnu mobilizace a zásadně navýšit výrobu munice, jinak hrozí jeho zánik. „Musíme si přestat užívat, budovat nové silnice, novou infrastrukturu a pracovat jen na válce,“ řekl Prigožin. „Rusko musí několik let žít jako Severní Korea, zavřít všechny hranice, přestat blbnout, vzít všechny chlapce ze zahraničí a tvrdě pracovat,“ dodal Prigožin.

  Rusko kontrolovalo území, odkud raketa sestřelila let MH17, uvedl štrasburský soud

„Myslím si, že Ukrajina je jednou z nejsilnějších armád (na světě). Mají vysokou úroveň organizace, výcviku, zpravodajství, mají nejrůznější zbraně. Fungují stejně úspěšně s jakýmikoliv systémy – sovětskými, těmi z NATO,“ upozornil Prigožin. Předtím nicméně vychválil svou žoldnéřskou skupinu, která je podle něj nejlepší armádou na světě.

Rozhovor s Prigožinem vedl Konstantin Dolgov, podle ruskojazyčného serveru BBC politický stratég a někdejší proruský aktivista z Charkova. Po roce 2014 se přestěhoval do Ruska, kde nyní pracuje pro Sergeje Kirijenka, zástupce šéfa Putinovy kanceláře.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com