Parašutisty, kteří zabili Heydricha, připomene pieta v Resslově ulici

Památku československých parašutistů, kteří za druhé světové války spáchali atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, si dnes politici a další lidé připomenou u pravoslavného chrámu svatých Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici. Právě v kryptě kostela gestapo před 81 lety našlo jejich úkryt. Někteří parašutisté padli po statečném boji s nacistickou přesilou, jiní zvolili dobrovolnou smrt.

V kostele 18. června 1942 zemřeli Jan Hrubý, Jaroslav Švarc, Josef Valčík, Jozef Gabčík, Adolf Opálka, Jan Kubiš a Josef Bublík. Připomínky, která začne u chrámu v 10:00, se mimo jiné zúčastní předsedkyně Poslanecké sněmovna Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) nebo senátor Pavel Fischer. Parašutisty budou moci lidé uctít také v poledne u pomníku v Technické ulici.

Parašutisté výsadků Anthropoid, kteří byli vysláni z Londýna na pomoc domácímu odboji a pověřeni přípravou atentátu, se dostali na území protektorátu v prosinci 1941. Atentát provedli Kubiš a Gabčík. Na Heydricha, který byl do Prahy vyslán, aby zlomil domácí protinacistický odpor a připravoval plány na likvidaci celého českého národa, zaútočili 27. května 1942. Heydrich zemřel na následky atentátu 4. června.

ČTK

  Ministr Blatný navštíví přetíženou nemocnici v Chebu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com