Vondroušová zdolala po obratu Bouzkovou a je ve čtvrtfinále Wimbledonu

Tenistka Markéta Vondroušová otočila ve Wimbledonu český souboj s Marií Bouzkovou a po výhře 2:6, 6:4, 6:3 postoupila poprvé na travnatých dvorcích v All England Clubu do čtvrtfinále. Čtyřiadvacetiletá rodačka ze Sokolova zdolala nasazenou dvaatřicítku za dvě hodiny a 12 minut. V boji o semifinále vyzve nasazenou čtyřku Američanku Jessicu Pegulaovou, která porazila Ukrajinku Lesju Curenkovou 6:1, 6:3.

„Byl to velmi těžký a dlouhý zápas. Obě se známe už od mladých let a bylo to proto náročné i po mentální stránce. Jsem ráda, že jsem byla celou dobu koncentrovaná a zůstala v utkání,“ řekla novinářům Vondroušová

Dvaačtyřicátá hráčka světa Vondroušová dál posouvá své maximum v Londýně, dosud zde byla nejlépe předloni ve 2. kole. Na turnaji sice poprvé ztratila set, Bouzkovou ale porazila i ve třetím vzájemném zápase na okruhu WTA a podruhé letos. Bouzková naopak neobhájila loňskou čtvrtfinálovou účast.

„Znám ji a věděla jsem, co se asi bude dít. Chtěla jsem se jen držet v utkání, být aktivní, chodit si pro voleje a další věci. Myslím, že ten zápas měl všechno. Maruška odehrála skvělý zápas a hrály jsme spoustu dlouhých výměn. Mám radost, že jsem to nakonec zvládla,“ doplnila Vondroušová.

V duelu si pomohla 37 vítěznými míči, Bouzková jich měla 15. Svěřenkyně trenéra Jana Hernycha se stala také první českou čtvrtfinalistkou v letošním Wimbledonu. Šanci postoupit mezi nejlepší osmičku budou mít v pondělí ještě Petra Kvitová a Jiří Lehečka.

Lepší vstup do utkání měla Bouzková. V prvním setu prolomila od stavu 1:1 třikrát soupeřčin servis a ujala se po 36 minutách hry vedení. Vondroušová doplatila na 15 nevynucených chyb.

Ve druhém setu se však finalistka Roland Garros z roku 2019 zlepšila. Hned v úvodu vzala Bouzkové podání, a přestože soupeřka ve čtvrté hře srovnala, tenistka I. ČLTK Praha získala vzápětí výhodu brejku zpět. V koncovce proměnila druhý setbol a vynutila si pokračování.

  Tenistky přišly o Turnaj mistryň, v Číně se hrát nebude

O vítězce rozhodl závěr třetího setu. Vondroušová získala od stavu 3:3 tři gamy, dvakrát prolomila servis Bouzkové a dovolila jí během této pasáže jen dva fiftýny. Při podání své soupeřky zužitkovala Vondroušová první mečbol.

„Myslím, že první set mi sedl. Šla jsem si pro míče, ale potom jsem byla trochu pasivní a připadalo, že jsem nechala Maky až moc hrát. Ve druhém setu jsem prohrála game na 2:3 a tam byl možná byl klíč k zápasu. Maky potom hrála o dost líp a šla si pro to víc,“ hodnotila Bouzková.

Soupeřkou Vondroušové bude světová čtyřka Pegulaová, jež si poradila s přemožitelkou Kateřiny Siniakové z 2. kola Curenkovou za 73 minut. Obě tenistky na sebe narazí ve dvouhře poprvé.

„Hrály jsme proti sobě jen debla v Indian Wells. Ani jsme spolu moc netrénovaly. Vím ale, že hraje takové dlouhé placky, což bude na trávě dost nepříjemné. V té poslední osmičce už jde ale o všechno a každá z nás do toho půjdeme po hlavě. Uvidíme, co se bude dít,“ dodala Vondroušová.

Šwiateková odvrátila Bencicové mečboly a je poprvé ve wimbledonském čtvrtfinále

Světová jednička Iga Šwiateková je poprvé ve čtvrtfinále Wimbledonu. Dvaadvacetiletá polská tenistka odvrátila Švýcarce Belindě Bencicové dva mečboly a vyhrála 6:7, 7:6 a 6:3. O další vylepšení výsledku na trávě v All England Clubu si čtyřnásobná grandslamová vítězka zahraje proti Ukrajince Elině Svitolinové, jež rovněž po ztrátě úvodního setu zvládla bitvu s Viktorií Azarenkovou.

Šwiateková v květnu dominovala antukovému Roland Garros a dnes poprvé prošla čtvrtým wimbledonským kolem. Měla však namále. Úvodní set ztratila v tie-breaku 4:7 a poté za stavu 5:6 odvracela dva mečboly. Další zkrácenou hru však zvládla 7:2 a pak olympijské vítězce prolomila servis v klíčovém čtvrtém gamu.

  Nemá pět prstů, přesto se dere mezi tenisovou elitu. Britka udivuje neobyčejnou vůlí

„Jsem hrozně šťastná. Byla jsem tak zaujatá zápasem, že si ani nejsem jistá, jestli měla mečbol,“ přiznala Šwiateková v rozhovoru na kurtu. Její příští soupeřka Svitolinová udolala v rozhodujícím tie-breaku Azarenkovou 11:9 a vyzrála na ni na šestý pokus.

Do osmifinále prošla i teprve šestnáctiletá Ruska Mirra Andrejevová. Ve třetím kole porazila nasazenou krajanku Anastasiju Potapovovou 6:2, 7:5 a její další soupeřkou bude Američanka Madison Keysová.

Andrejevová hraje teprve druhý grandslam, na Roland Garros letos vypadla ve třetím kole. Ve Wimbledonu jí v druhém kole vzdala Barbora Krejčíková, proti Potapovové 102. hráčka světového žebříčku v druhé sadě odvrátila dva setboly. Z kvalifikace až do wimbledonského osmifinále před ní dokázaly v takto nízkém věku postoupit jen Kim Clijstersová, Jelena Dokičová a naposledy před čtyřmi lety Coco Gauffová.

Suverénně zatím prochází turnajem dvaatřicetiletý Bulhar Grigor Dimitrov. O set ho nepřipravil ani desátý nasazený Američan Frances Tiafoe ve třetím kole. O kolo dále už jsou Rusové Andrej Rubljov, Roman Safiullin a také Ital Jannik Sinner.

Tenisový Wimbledon v Londýně

(tráva, dotace 44,7 milionu liber)

Muži:

Dvouhra – 3. kolo:

Dimitrov (21-Bulh.) – Tiafoe (10-USA) 6:2, 6:3, 6:2.

Dvouhra – 4. kolo:

Rubljov (7-Rus.) – Bublik (23-Kaz.) 7:5, 6:3, 6:7 (6:8), 6:7 (5:7), 6:4, Safiullin (Rus.) – Shapovalov (26-Kan.) 3:6, 6:3, 6:1, 6:3, Sinner (8-It.) – Galán (Kol.) 7:6 (7:4), 6:4, 6:3.

Ženy:

Dvouhra – 3. kolo:

Andrejevová (Rus.) – Potapovová (22-Rus.) 6:2, 7:5.

Dvouhra – 4. kolo:

Vondroušová (ČR) – Bouzková (32-ČR) 2:6, 6:4, 6:3, Pegulaová (4-USA) – Curenková (Ukr.) 6:1, 6:3, Šwiateková (1-Pol.) – Bencicová (14-Švýc.) 6:7 (4:7), 7:6 (7:2), 6:3, Svitolinová (Ukr.) – Azarenková (19-Běl.) 2:6, 6:4, 7:6 (11:9).

  Čeští volejbalisté zvládli klíčový duel s Černou Horou a přiblížili se postupu ze základní skupiny

Čtyřhra – 1. kolo:

Bouzková, Sorribesová (ČR/Šp.) – Nosková, Wang Si-jü (ČR/Čína) 6:4, 6:4.

Čtyřhra – 2. kolo:

Gauffová, Pegulaová (2-USA) – Detiucová, Gamizová (ČR/Ven.) 4:6, 6:1, 6:4

Smíšená čtyřhra – 1. kolo:

Middelkoop, Sutjiadiová (Niz./Indon.) – González, Strýcová (Mex./ČR) 6:4, 3:6, 7:6 (10:7).

Junioři:

Dvouhra – 1. kolo:

Hrazdil (ČR) – Nandal (Indie) 6:3, 6:2, Bigun (USA) – Mrva (13-ČR) 6:2, 6:3, Blanch (9-USA) – Brunclík (ČR) 7:6 (7:2), 6:1,

Juniorky:

Dvouhra – 1. kolo:

Valentová (10-ČR) – Readová (Brit.) 6:1, 6:2, Samsonová (ČR) – Ercanová (Tur.) 6:4, 6:4, Bartůňková (ČR) – Moyanová (Arg.) 6:2, 6:0, Perezová (4-Peru) – Šmejkalová (ČR) 6:4, 6:1, Valdmannová (ČR) – Ivanovová (Bulh.) 1:6, 6:2, 7:6 (10:7).

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com