Rusko kritizovalo Česko, Praha připomněla únosy dětí

Ruská diplomacie tvrdí, že české úřady se zapojují do „destruktivních zahraničně politických akcí“ místo toho, aby řešily chronické problémy země. V „české“ části své zprávy o dodržování lidských práv ve světě to na sociálních sítích uvedlo ministerstvo zahraničí země, která už déle než rok pokračuje v ozbrojené a krvavé agresi vůči sousední Ukrajině. Praha tak zareagovala připomínkou ruského chování a zločinů v této válce.

„Chronické problémy Česka: neunášíme děti, nebombardujeme nemocnice a neokupujeme sousední země,“ odpověděla česká diplomacie a doporučila Moskvě „vypadnout“ z Ukrajiny, kterou Rusko napadlo před 517 dny. Mezinárodní trestní soud už na ruského vůdce Vladimira Putina vydal zatykač kvůli únosům ukrajinských dětí do Ruska.

Ruská zpráva tvrdí, že v Česku budí kritiku fungování médií a „znepokojení“ prý vyvolává také stav svobody slova. Na sociálních sítích byla zpráva ruského ministerstva zveřejněna právě v den, kdy ruská generální prokuratura označila za „nežádoucí“ ruskou televizi Dožď jako další z řady nezávislých médií, jejichž působení je v současném Rusku zakázáno.

Ruská diplomacie se také zmiňuje o kritice mezinárodních organizací na ochranu lidských práv, pokud jde o rasistické předsudky a rasisticky motivované útoky „proti muslimům, Romům, Židům, migrantům a aktivistům národnostních menšin“.

Zdrojem kritiky je podle Moskvy i stav české justice, postavení žen či problematika domácího násilí. Problémy má prý Česko podle Moskvy i při ochraně práv dětí, zejména pokud jde o rozšířené sexuální vykořisťování a zneužívání.

ČTK

  Ukrajina po ruském vzdušném úderu hlásí poškození energetiky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com