Moskva se stala terčem útoku ukrajinských dronů, tvrdí ruské úřady

Moskva se dnes brzy ráno stala terčem útoku ukrajinských bezpilotních letounů, oznámily ruské úřady. Jeden dron zasáhl výškovou budovu v komerčním centru, podle dosavadních informací utrpěl zranění jeden příslušník ostrahy. Na moskevském letišti Vnukovo byl krátce zastaven provoz. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že se podařilo zneškodnit tři bezpilotní letouny. Kyjev tvrzení o útoku nekomentoval, uvedla agentura Reuters.

„Dnes v noci zaútočily ukrajinské bezpilotní letouny. Lehce byly poškozeny fasády dvou výškových administrativních budov,“ uvedl na telegramu moskevský starosta Sergej Sobjanin. Dodal, že při útoku nikdo nezemřel. Agentura TASS odkazem na prohlášení záchranné služby informovala, že byl zraněn jeden hlídač. Z budovy zasaženého komplexu se začali evakuovat lidé.

Ministerstvo obrany uvedlo, že u Moskvy zaútočily tři bezpilotní letouny, jeden sestřelila protivzdušná obrana nad Odincovem v blízkosti ruské metropole, další dva byly podle TASS „zneškodněny prostředky radioelektronického boje“ nad hlavním městem.

Ruská metropole se v posledních měsících stala opakovaně terčem dronů. Koncem května zasáhly bezpilotní letouny i některé z nejprestižnějších moskevských částí včetně Leninského prospektu nebo západní Moskvy, kde sídlí ruská elita včetně prezidenta Vladimira Putina. Představitelé ruské vlády viní z útoků Ukrajinu a mluví o „mezinárodním terorismu“. Kyjev oficiálně nekomentuje útoky na ruskou metropoli, která se nachází zhruba 500 kilometrů od ukrajinských hranic.

Ohledně útoku na Moskvu z minulého týdne, při němž jeden dron zasáhl výškovou budovu obchodního střediska, však nejmenované zdroje z ukrajinských bezpečnostních kruhů řekly agentuře AFP, že za činem stojí ukrajinská vojenská rozvědka. Rusko v pondělí prohlásilo, že na něj tvrdě odpoví.

Ukrajinský vicepremiér pro inovace a digitální transformaci Mychajlo Fedorov po pondělním útoku sdělil, že další podobné zásahy se budou opakovat. Fedorov má v ukrajinské vládě na starosti mimo jiné kampaň na vyvíjení a výrobu dronů s názvem Army of drones (Armáda dronů).

  Papež František odsloužil předčasnou vánoční mši. Věřící v ní vyzval ke skromnosti

Tyto útoky přicházejí několik týdnů po zahájení ukrajinské protiofenzívy zaměřené na znovudobytí území obsazených Ruskem. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v minulých dnech uvedl, že útoky bezpilotních letounů by „nebyly možné bez pomoci, kterou kyjevskému režimu poskytly Spojené státy a jejich spojenci z NATO“.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com