Nepište o našich porážkách, přikazuje Kreml ruským vojenským blogerům

Praktické ignorování ukrajinského útoku na most Čonhar je podle Institutu pro výzkum války (ISW) zajímavým odrazem současné situace v ruských zprávách o válce na Ukrajině. Podle analytiků Kreml zřejmě nařídil válečným blogerům, aby se zdrželi informování o některých akcích, zvláště když jsou pro Rusko nepříznivé.

„Ukrajinské ozbrojené síly 29. července oznámily, že úspěšně zasáhly most Čonhar na dálnici M-18 mezi okupovaným Krymem a okupovanou Chersonskou oblastí,“ napsal ISW s dodatkem, že nezaznamenal žádnou diskusi ruských tzv. milblogerů o tomto ukrajinském úderu, ale ani reakci s tvrzením šéfa okupační správy Chersonské oblasti Vladimira Salda, že ruské síly zachytily a zneškodnily 12 ukrajinských střel Strom Shadow mířících na most.

Podle ISW byl jediným ruským zdrojem, který se k celé události vyjádřil, místní telegramový kanál Krymskyj větěr, který přinesl údajná tvrzení ruských turistů v oblasti o uzavření mostu pro dopravu.

Zarážející ignorace útoku je o to divnější, že ruští blogeři před nedávnem, konkrétně 22. června, reagovali na ukrajinský úder na stejný most všeobecným pobouřením a znepokojením.

Šéf ruské okupační správy Chersonské oblasti Vladimir Saldo tehdy uvedl, že Čonharský most zřejmě zasáhly britsko-francouzské střely Storm Shadow. Podle něj Ukrajinci zaútočili na víc mostů mezi Chersonskou oblastí a Krymem. Saldo k útoku dále prohlásil, že na mostech došlo k určitému poškození vozovky.

Zhruba o měsíc později, v sobotu, Ukrajinci most zasáhli znovu. „Ukrajinské obranné síly 29. července 2023 brzy ráno úspěšně udeřily na Čonharský most,“ uvádí se ve zprávě, kterou podle agentury Ukrinform na facebooku sdílelo oddělení strategické komunikace úřadu vrchního velitele Ozbrojených sil Ukrajiny. Zasaženému mostu se přezdívá brána na Krym.

Podle ISW zákazu z vyšších míst odpovídá i to, že blogeři se dříve vyjadřovali kriticky takřka ke všem akcím, které se ruské armádě nepovedly, i k úspěšným ukrajinským útokům. „Je tedy vysoce nepravděpodobné, že by ruští milblogeři dobrovolně ignorovali – úspěšný nebo neúspěšný – ukrajinský úder na most,“ konstatuje ISW.

  Kyjev čelil několika vlnám útoků ruských dronů

Analytici již dříve usoudili, že „vybraní ruští milblogeři mohou utvářet své zpravodajství o válce na Ukrajině způsobem příznivějším pro kremelské příběhy ze strachu z kremelského trestu po odstranění prominentních kritických hlasů v ruském informačním prostoru, zejména Igora Girkina a celé skupiny z okolí Jevgenije Prigožina.

Obecný strach z trestu by podle ISW však nevedl k téměř všeobecnému nedostatku zpravodajství, a je tedy pravděpodobné, že za tím stojí specifická směrnice z Moskvy.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com