Rusové zaútočili drony na Charkov, v Moskvě zasáhl dron opět výškovou budovu

Ruské síly v noci na dnešek pomocí dronů provedly další z řady vzdušných útoků na Charkov. Starosta východoukrajinského města Ihor Terechov uvedl, že v centru byly slyšet tři výbuchy a že zásah utrpěla ubytovna. Dosud není jasné, zda si útok vyžádal oběti. V Moskvě pak byla při dronovém útoku zasažena stejná výšková budova, která utrpěla zásah již v neděli.

„Rusové útočí na Charkov bezpilotními letouny,“ uvedl Terechov na Telegramu s tím, že byly slyšet tři exploze v hustě obydlených oblastech v centru města. „Jeden z dronů zničil dvě patra ubytovny. Hoří tam a pracují záchranné jednotky. Informace o obětech se v současné době upřesňují,“ dodal.

Rozhlasová a televizní stanice Suspilne uvedla, že po řadě výbuchů nastaly v druhém největším městě Ukrajiny výpadky dodávek elektrické energie a vody.

Ruská vojska v posledních týdnech zesílila útoky na Charkov a přilehlou oblast za použití bezpilotních letounů a raket různých typů. V noci na pondělí byl v Charkově po výbuchu rakety ze systému S-300 zraněn nejméně jeden člověk, připomněl server RBK-Ukrajina.

Při útoku dronů na Moskvu byla znovu zasažena výšková budova

Při novém dronovém útoku na Moskvu byla zasažena stejná výšková budova, která utrpěla zásah již v noci na neděli. Dnes to oznámil starosta ruské metropole Sergej Sobjanin. Podle agentury TASS bylo dnes krátce uzavřeno moskevské letiště Vnukovo.

„Několik bezpilotních letounů, které se pokusily vletět do Moskvy, bylo sestřeleno systémy protivzdušné obrany. Jeden z nich narazil do stejného věžáku v City jako minule,“ napsal Sobjanin na Telegramu. „Fasáda ve 21. patře byla poškozena. Poškozeno bylo 150 metrů čtverečních zasklení. Nejsou hlášena žádná zranění,“ dodal.

V noci na neděli Sobjanin oznámil, že Moskva se stala terčem útoku ukrajinských dronů. Jeden bezpilotní letoun podle něj tehdy zasáhl výškovou budovu v komerčním centru Moscow City, kde utrpěl zranění jeden příslušník ostrahy.

  Scholz varoval před vlivem extremistů na protesty zemědělců a veřejnou debatu

Letiště Vnukovo dnes bylo podle zdrojů agentury TASS „dočasně uzavřeno pro přílety a odlety“ a letadla byla přesměrována na jiná letiště. Později byl provoz na tomto moskevském letišti opět obnoven. Krátká uzavírka letiště následovala také po minulém dronovém útoku na Moskvu v noci na neděli.

Ruská metropole se v posledních měsících stala opakovaně terčem dronů. Koncem května zasáhly bezpilotní letouny i některé z nejprestižnějších moskevských částí včetně Leninského prospektu nebo západní Moskvy, kde sídlí ruská elita včetně prezidenta Vladimira Putina. Představitelé ruské vlády viní z útoků Ukrajinu a mluví o „mezinárodním terorismu“. Kyjev tvrzení o útoku oficiálně nekomentoval, prezident Volodymyr Zelenskyj ale řekl, že válka se vrací na území Ruska a že jde o naprosto spravedlivý proces.

Gerasimov navštívil velitelství ruské armády na Ukrajině, uvedla Moskva

Náčelník generálního štábu ruské armády Valerij Gerasimov navštívil předsunuté velitelství na záporožské frontě na Ukrajině. Podle agentury TASS to dnes oznámilo ruské ministerstvo obrany, podle nějž Gerasimov při inspekci zdůraznil potřebu včasných preventivních úderů proti ukrajinské armádě.

Podle ministerstva se Gerasimov během návštěvy velitelství na frontovém úseku u města Orichiv v Záporožské oblasti informoval o „současné situaci na bojišti, charakteru akcí nepřítele a také o plnění bojových úkolů ruskými vojsky“. U té příležitosti řekl, že ukrajinská vojska je zapotřebí včas odhalovat a podnikat proti nim preventivní údery.

Ministerstvo dnes rovněž zveřejnilo video, na němž je Gerasimov zachycen při návštěvě velitelského stanoviště, účastní se porady a také letí vrtulníkem. Kde konkrétně se předsunuté velitelství ruské armády nacházelo, ministerstvo nesdělilo. Neuvedlo také, kdy se návštěva uskutečnila.

Gerasimov je od ledna velitelem ruských invazních vojsk na Ukrajině. Záporožská oblast je od června dějištěm ukrajinské protiofenzivy, během níž se Ukrajincům podařilo dobýt několik vesnic, zatím však nedosáhli kýženého průlomu ruských obranných linií.

  Írán podle Ruska oznámil úmysl obohacovat uran na 20 procent

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com