Odcházím od Raiffeisenbank, oznámil poslanec. A spočítal, kolik banka poslala Putinovi na válku

Poslanec TOP 09 Michal Zuna na svém twitterovém účtu sdělil, že končí s Raiffeisenbank, tedy s bankou, která stále poskytuje své služby v Rusku, a to i rok a půl od začátku války na Ukrajině. Zuna zároveň vyčíslil, kolik peněz tato společnost Rusku zaplatila.

„Po 21 letech odcházím od Raiffeisenbank. 659 milionů € je částka, kterou banka odvedla v Rusku na daních. Z toho 100 milionů € je excess profit tax, mimořádná daň, která má sloužit k výplatě mezd ruským vojákům. Nebudu podporovat banku, která podporuje ruskou válku,“ napsal Zuna.

Rakouská banka kritice čelí dlouhodobě. Její šéf Johann Strobl na počátku srpna oznámil, že společnost plánuje do konce letošního roku oddělit své ruské podnikání.

Firma je největší západní bankou, která v Rusku působí i po vojenské invazi Moskvy na Ukrajinu, a Evropská centrální banka (ECB ) na ni naléhá, aby vysoce ziskové podnikání v zemi ukončila. RBI podle Strobla plánuje spin-off, tedy oddělení ruského podnikání od mateřské firmy. Vznikl by tak nezávislý podnik s vlastní právní subjektivitou.

Strobl řekl, že na stole je stále i varianta prodeje. RBI ale usiluje o rozdělení a je v kontaktu s regulačními orgány. Varianta prodeje je podle Strobla přesto „o něco dál“ než odštěpení, které je složitější. Firma je ale odhodlaná situaci vyřešit, dodal.

Ruské podnikání RBI v první polovině roku 2023 vykázalo růst zisku o devět procent, v samotném prvním čtvrtletí se zisk meziročně dokonce více než ztrojnásobil. Zisk širší skupiny v prvních šesti měsících naopak o 24 procent klesl.

Přestože se ruské podnikání významně podílí na zisku celé skupiny, příjmy z Ruska zůstávají zablokovány v místní dceřiné společnosti kvůli sankcím uvaleným na Moskvu za její invazi na Ukrajinu v únoru loňského roku. RBI dnes také uvedla, že v první polovině letošního roku se v Rusku zvýšil počet zaměstnanců i zákazníků.

  Jednání vlády: Úsporný tarif má pomoci domácnostem s cenami energií

Po Zunově oznámení lidé kritizovali Helenu Horskou, hlavní ekonomku Raiffeisenbank v Česku. „Uvědomte si, že tam skupina zaměstnává tisíce lidí. Kdybychom je teď propustili, tak ta část mužské populace prostě odejde na frontu. Takže tam máme i společenskou zodpovědnost,“ hájila se například v květnu v pořadu Spotlight na Aktuálně.cz.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com