Trump se nezúčastní republikánské debaty, místo toho dá rozhovor Carlsonovi

Bývalý americký prezident a uchazeč o Bílý dům v roce 2024 Donald Trump se nezúčastní první předvolební debaty primárek Republikánské strany. Finální kandidáty na amerického prezidenta musí před listopadovým kláním nejprve zvolit členská základna jejich strany. Trump 23. srpna namísto první debaty republikánů dá internetový rozhovor bývalému moderátorovi stanice Fox News Tuckeru Carlsonovi. S odvoláním na zdroje obeznámené s Trumpovými plány o tom dnes informoval deník The New York Times (NYT).

„V posledních 24 hodinách oznámil Trump lidem ve svém okolí, že se rozhodl debatu v Milwaukee vynechat,“ píše NYT. Exprezidentovo rozhodnutí není překvapením; v uplynulých týdnech se Trump jak na veřejných akcích, tak na svých sociálních sítích o debatě vyjadřoval opovržlivě. Poznamenal například, že debatovat nemá smysl, když je podle předvolebních průzkumů „jasným vítězem“ nebo napsal: „Reagan to taky nedělal, další taky ne. Lidi ví, jaké mám výsledky, jedny z nejlepších, tak proč bych debatoval?“.

Zatím není jasné, kdy přesně bude Trumpův rozhovor s Carlsonem vysílat, a zda se Trump uchýlí k „otevřenému projevu nepřátelství“ a naplánuje čas kolidující s časem televizní debaty, píše NYT. K účasti na debatě vyzvala Trumpa i předsedkyně Národního republikánského výboru Ronna McDanielová, za Trumpem dokonce minulý měsíc letěla do jeho soukromého klubu v Bedminsteru v New Jersey. Patrně však ve svých snahách neuspěla.

Carlson byl v americkém veřejném prostoru známý jako hlasitý podporovatel republikánských kandidátů, nicméně mezi důkazními materiály v soudním sporu mezi jeho bývalým zaměstnavatelem Fox News a společnostní Dominion Voting Systems se objevily dokumenty, podle kterých se o Trumpovi v soukromí vyjadřoval veskrze negativně. Rozhovor s Trumpem letos v dubnu však vedl nekriticky, podotýká stanice CNN.

Trumpovo rozhodnutí se debaty nezúčastnit přichází nedlouho po začátku jeho čtvrtého trestního stíhání. Z ostatních republikánských kandidátů se vůči kontroverznímu exprezidentovi nejostřeji vymezil bývalý guvernér New Jersey Chris Christie, Trump však v předvolebních průzkumech mezi republikány zůstává jasným favoritem s až 54procentní podporou. Christie na debatě vystoupí, kromě něj se zúčastní také floridský guvernér Ron DeSantis, senátor z Jižní Karolíny Tim Scott, bývalá diplomatka a guvernérka Nikki Haleyová, softwarový vývojář Doug Burgum a podnikatel Vivek Ramaswamy, který se podle serveru Politico v posledních týdnech těší stále větší podpoře a dotahuje DeSantise na druhé místo v průzkumech.

  Kanada poskytla Ukrajině těžká děla

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com