Dánsko a Nizozemsko slíbily ukrajinskému prezidentovi letouny F-16

Nizozemsko a Dánsko se zavázaly Ukrajině dodat letouny F-16. Podle agentury Reuters to dnes ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému řekl nizozemský premiér v demisi Mark Rutte. Počet stíhaček předseda vlády nespecifikoval, Zelenskyj však na síti X, bývalém twitteru, napsal, že se s Ruttem shodli na počtu 42 strojů F-16 pro Ukrajinu. Dánská premiérka Mette Frederiksenová následně uvedla, že Kodaň Kyjevu daruje 19 stíhaček.

Zelenského prohlášení o stíhačkách je v mírném rozporu s vyjádřením Rutteho, který podle agentury Reuters řekl, že Nizozemsko má k dispozici 42 stíhaček, ale je příliš brzy na to říct, zda Ukrajina dostane všechny.

„Dnes můžeme oznámit, že Nizozemsko a Dánsko se zavazují k dodávce letounů F-16 Ukrajině a jejímu letectvu ve spolupráci se Spojenými státy a dalšími partnery, jakmile budou naplněny podmínky pro tuto dodávku,“ uvedl Rutte.

Oznámení přišlo jen několik minut poté, co si Rutte se Zelenským prohlédli dvojici šedivých strojů F-16 v hangáru na základně v Eindhovenu. Zelenského cesta do Nizozemska je po Švédsku druhou předem neohlášenou návštěvou západoevropské země za tento víkend.

Nedlouho po oznámení o dodávkách stíhaček kancelář dánské premiérky uvedla, že Zelenskyj se z Nizozemska vydá rovnou do Dánska. AFP s odvoláním na své novináře na místě vzápětí napsala, že letadlo s prezidentem okolo 16:30 přistálo na vojenské základně Skrydstrup na jihu severské země.

Dar devatenácti stíhaček pro Ukrajinu pak Frederiksenová oznámila na společné tiskové konferenci se Zelenským ve Skrydstrupu. Prvních šest by podle ní mohla Ukrajina převzít na přelomu roku.

Dnešní ujištění o dodávkách západních stíhaček Zelenskyj podle agentury AFP uvítal jako „historické“. Oznámenou dodávku letounů podle Reuters záhy potvrdilo dánské ministerstvo zahraničí, Ukrajina podle něj stroje F-16 dostane, „až budou naplněny podmínky“, mezi něž patří mimo jiné úspěšný výcvik pilotů i techniků pro stroje americké výroby a logistické a infrastrukturní plánování.

  Při útoku v Kosovu zahynul kosovský policista, ozbrojenci jsou obklíčeni

Výcvik podle Rutteho začne „brzy po příštím měsíci“. Spojené státy eventuální dodávku letounů jejich zbrojovky Lockheed Martin napadené zemi schválily už v pátek.

Harmonogram dodávek strojů F-16 na Ukrajinu zatím není veřejně známý, západní představitelé nicméně v médiích opakovaně uvedli, že klíčový bude výcvik ukrajinského personálu, jež bude probíhat hlavně v Dánsku a Rumunsku a Británii.

Stíhačky F-16 by v budoucnu nemusely být jedinými západními letouny v rukou ukrajinského letectva; v sobotu Zelenskyj po setkání se švédským premiérem Ulfem Kristerssonem uvedl, že Kyjev zahájil se Stockholmem jednání o možné dodávce stíhaček Gripen, které zatím používá i české letectvo. Švédská vláda však v červnu upozornila, že všechny letouny JAS 39 Gripen v tuto chvíli potřebuje k obraně svého území. Ukrajina a Švédsko v sobotu také podepsaly dohodu o společné výrobě švédských obrněných vozidel CV90.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com