„Každý občan Ruska je představitelem své země a jejích činů“. Hašek o přijímání Rusů do soutěží.

Česká hokejová legenda Dominik Hašek vyjádřil své rozhořčení nad tím, že v civilizované Evropě mohou soutěžit zástupci agresorské země.

„Dominátor“ nechápe, proč české úřady nadále pouštějí zástupce agresorských zemí na soutěže.

Legendární brankář, hvězda NHL a české reprezentace, se vyjádřil k vydání víz do České republiky ruským hráčům FC „Tobol“ (Kazachstán).

Hašek se domnívá, že české úřady neměly pustit ruské hráče „Tobolu“ na zápas kola play-off Konferenční ligy proti „Viktorii Plzeň“, neboť je přesvědčen, že občané rf v první řadě reprezentují svou zemi a teprve poté – kazašský klub.

„Nemyslím si, že je to v zásadě pravda. Každý ruský občan je reprezentantem své země a jejího konání. A proto ruští sportovci, kteří zde vystupovali, reprezentovali akce ruska. Je třeba si to uvědomit a předem stanovit pravidla nebo se předem dohodnout s FIFA a pak vyvozovat závěry. Válka trvá už 555 dní a stále nemáme jasná pravidla,“ řekl legendární hokejista.

Zástupci agresorských zemí, ruští fotbalisté „Tobolu“ Konovalov, Gabarajev, Kireenko a Bělorusové Zabelin a kondiční trenér Kresik, původně povolení ke vstupu do České republiky nedostali.

Víza jim však byla po intervenci vládních představitelů a osobně předsedy vlády ČR přesto vydána.

Místopředseda vlády Ivan Bartoš při zdůvodnění tohoto rozhodnutí uvedl, že „zákaz účasti ruských a běloruských sportovců v České republice by měl být sankcí pro Rusko, ale nikoliv újmou pro Českou republiku.

Odvolal se také na zkušenosti jiných zemí, zejména na předchozí přípravná kola, kde Tobol hrál se Švýcarskem a Irskem, a poznamenal, že Rusové a Bělorusové nereprezentují své země v evropských fotbalových zápasech.

„Jak postupovat do budoucna, je otázka pro ministra zahraničí,“ shrnul Bartoš.

Čas ukáže, čí pozice bude bližší ministru zahraničí České republiky Janu Lipavskému. Důležité je však připomenout jednu, na první pohled nenápadnou, ale z dlouhodobého hlediska velmi důležitou věc – sport je součástí reality a často jejím ztělesněním.

  Pět momentů prvního týdne soudu o Čapím hnízdě: příjezd Babiše mladšího i mlčící rodina

Tím, že politici tolerují agresory při sportovních událostech, dávají zelenou agresi v nesportovních realitách.

Vzpomeňte si, jak svět v roce 1936 obdivně vítal nacistické Německo v čele s jeho vůdcem na olympijských hrách v Mnichově. Tehdy se také mnozí zaštiťovali frází „Sport mimo politiku“ a obdivovali organizaci turnaje nacisty.

O několik let později však stejní organizátoři uspořádali akce zcela jiného druhu, které uvrhly svět do druhé světové války.

Někdy nepochopení banálních věcí vede k nebanálním důsledkům, jejichž cena je příliš drahá.

A je velmi důležité neudělat chybu, když se rozhodujete tím či oním směrem a rozhodujete se, co je pro vaši zemi v danou chvíli výhodné.

V každém případě je však důležité mít na paměti slova legendárního hokejisty a vlastence své země Dominika Haška, že „každý občan je reprezentantem své země a jejích činů“.

Pamatujte na to, vyvozujte adekvátní závěry a přijímejte správná rozhodnutí. Vždyť váš zítřek závisí na tom, jaké kroky učiníte dnes.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com