Americká armáda přesouvá některé jednotky v Nigeru a část stáhne, uvedl Reuters

Americké ministerstvo obrany přesouvá některé americké vojáky a vybavení v rámci Nigeru, sdělili dnes agentuře Reuters nejmenovaní představitelé Pentagonu. Úřad podle nich také „z opatrnosti“ stáhne malou část nepotřebného personálu ze západoafrické země, kde na konci července vojáci svrhli zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma a moci se chopila vojenská junta.

Podle Reuters se jedná o první větší pohyb amerických jednotek od červencového převratu. Američtí představitelé, kteří s agenturou hovořili pod podmínkou zachování anonymity, odmítli uvést, kolik vojáků odejde a kolik se přemístí v rámci Nigeru z letecké základny v hlavním městě Niamey na druhou leteckou základnu v Agadezu. Před tímto přesunem bylo v západoafrické zemi 1100 amerických vojáků.

Také Paříž momentálně stahuje své vojáky z Nigeru. Deník Le Monde tento týden uvedl, že francouzští představitelé zahájili rozhovory o stažení části svých jednotek. Vojenská junta požaduje jejich odchod a tvrdí, že jejich postavení v zemi je nyní „nelegální“.

Francie, bývalá koloniální mocnost v Nigeru, po převratu z 26. července oznámila, že ukončí vojenskou spolupráci a přeruší veškerou pomoc zaměřenou na rozvoj země. Paříž však dosud odmítala výzvy pučistů, aby stáhla svých zhruba 1500 vojáků rozmístěných ve třech základnách, s tím, že za jediného legitimního vládce země považuje prezidenta Bazouma.

ČTK

  NASA: Rok 2023 bude možná vůbec nejteplejší a rok 2024 bude ještě teplejší

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com