Výstava v Jižních zahradách Hradu ukazuje 12 prezidentů ČR i Československa

Všech 12 československých a českých prezidentů při oficiálních příležitostech i neformálních situacích zachycují fotografie reportérů České tiskové kanceláře (ČTK), které si lidé mohou prohlížet v Jižních zahradách Pražského hradu. Venkovní expozice Prezidentské okamžiky, která měla premiéru při letošní Letní filmové škole v Uherském Hradišti, bude na Pražském hradě k vidění do konce října. Snímky už jsou pár dní na místě, dnes byla vernisáž.

„Za tu krátkou dobu, co jsme na Hradě, tady moc akcí ještě neproběhlo, tohle je pro nás první větší akce na tomto místě. A myslím, že jsme si nemohli přát lepší téma,“ řekla při otevření výstavy, která se návštěvníkům ukáže už cestou po Býčím schodišti z třetího hradního nádvoří, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Jana Vohralíková. Většina lidí vidí prezidenty jen jako osobnosti, ale ve chvílích, kdy jsou sami sebou, mají jen velmi zřídka možnost je zahlédnout. Je moc hezké, že tahle výstava vznikla a že se lidé mohou podívat i na volnočasové aktivity lidí, kteří stojí v čele této země, doplnila.

„Věřím, že takových akcí tady bude víc a že to není poslední pokus ČTK spolupracovat s Pražským hradem. Protože i kulatý stůl, který jsme měli k tomu, jaké aktivity otevírat na Pražském hradě, ukázal, že instituce, které v této zemi tvoří vědomí a povědomí o tom, jak to v této zemi funguje, tady budou mít své místo,“ řekla.

Generální ředitel ČTK Jaroslav Kábele připomněl, že výstava se slovem okamžiky v názvu, kterou ČTK připravila, je už šestá. „Ale na tak krásném a významném místě ještě nebyla,“ řekl. Zmínil, že samostatné fotooddělení ČTK bude příští rok slavit sto let své existence a tvůrci současné výstavy už přemýšlejí, jakou další připravit. Vyslovil přání, aby se mohla také představit na Hradě.

  ONLINE: Česko má za neděli 6325 případů covidu, o 3000 méně než před týdnem. Klesl i počet testů

Víc než stovka fotografií z archivu ČTK zachycuje prezidenty na cestách, okamžiky jejich zvolení i abdikace, hlavy státu sportující i churavějící, přibližuje jejich vztah ke sportu nebo kultuře. Mapuje budování i bourání prezidentského kultu osobnosti, ukazuje filmové a divadelní ztvárnění prezidentů.

Snímky doprovázejí obsáhlé texty. Návštěvníci výstavy mimo jiné uvidí Tomáše Garrigua Masaryka v útulku pro děti, Edvarda Beneše v dresu Slavie, Gustáva Husáka v plavkách při návštěvě Kuby, Václava Klause na lyžích nebo současnou hlavu státu Petra Pavla jako motorkáře.

Veřejnoprávní zpravodajská agentura připravila výstavu Prezidentské okamžiky u příležitosti 105. výročí vzniku Československa a ČTK, která připadají na stejný den – 28. října 2023. První putovní výstavu s „okamžiky“ v názvu představila ČTK před pěti lety, když slavila stejně jako republika 100. výročí svého založení. Šlo o expozici s názvem Okamžiky století, po nich následovaly Okamžiky sametové revoluce, Nežádoucí okamžiky, Olympijské okamžiky a Česko/slovenské okamžiky.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com