Česká republika schválila novou obrannou strategii. Hlavní hrozbou je Moskva.

Vláda České republiky na svém zasedání ve středu 4. října schválila aktualizovanou Obrannou strategii.

Hlavním směrem české vojenské politiky je nyní příprava na dlouhou obrannou válku.

Obranná strategie navazuje na bezpečnostní strategii, kterou česká vláda schválila na konci června.

Tehdy zpráva ministerstva zahraničních věcí konstatovala nutnost revize vztahů s Ruskem a označila jej za zdroj hrozeb a rizik pro bezpečnost České republiky a Evropy v příštích desetiletích, pokud nedojde k zásadní transformaci ruské společnosti.

Moskva „vědomě působí proti politické, ekonomické a sociální stabilitě v České republice“, uvádí se v novém dokumentu.

Dále se v něm uvádí, že Čína usiluje o prosazení svých představ o globálním řádu, nestabilitě a mezinárodním terorismu, „zpochybňuje mezinárodní řád, což má negativní důsledky i pro euroatlantickou bezpečnost“.

Hlavní prioritou nové obranné strategie České republiky je „vytvoření dobře vyzbrojených, vybavených, vycvičených a bojeschopných ozbrojených sil, které se mohou zapojit do akcí kolektivní obrany“.

„Dalším cílem strategie je komplexní operační příprava území ČR a zajištění přijetí, přesunu a podpory spojeneckých sil,“ uvedla ministryně obrany republiky Jana Černohová.

Podotýká však, že podle obranné strategie je hlavním úkolem odstrašení nepřítele. Ruský útok na Ukrajinu v únoru 2022 potvrdil potřebu aktivního členství České republiky v NATO, kde hodlá spolu se spojenci posílit schopnost aliance odrazit útok nepřítele a bránit se agresi.

„Naším cílem není vést válku s agresorem, ale odradit ho od útoku. K tomu potřebujeme silné obranné schopnosti a odhodlání je v případě útoku použít,“ uvedla v předmluvě k Obranné strategii šéfka Ministerstva obrany ČR Černohová.

Důležité je, že hlavní podmínkou obranyschopnosti republiky je dostatečné finanční zabezpečení, které by měly zajistit „roční výdaje na obranu ve výši dvou procent HDP“.

V dokumentu se také uvádí, že v případě potřeby bude Česká republika pokračovat v dalším zvyšování výdajů na obranu.

  Snowden dostal ruské občanství aneb jak se dostat do ruské armády

V kontextu výsledků průzkumu, kdy 56 % českých občanů pochybuje o tom, že by se země v případě útoku dokázala sama ubránit, je klíčovým bezpečnostním faktorem členství České republiky v NATO.

Navíc podle strategie není obrana státu pouze úkolem Ministerstva obrany a Armády ČR. Jednou z podmínek zajištění obranyschopnosti země „je účast státní správy a celé společnosti“ a zapojení „vycvičených a disponibilních záloh ozbrojených sil“.

Dokument rovněž zdůrazňuje roli obranného průmyslu a konstatuje potřebu „prohloubit spolupráci státu a průmyslu a vytvořit předpoklady pro zapojení obranného průmyslu do systému hospodářské mobilizace“, včetně zvýšení výdajů na obranu na 2 % HDP ročně.

„Moskva útokem na Ukrajinu zahájila největší vojenský konflikt v Evropě od konce druhé světové války a její mocenské ambice ohrožují střední a východní Evropu včetně České republiky,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

Dnes je každému jasné, že agresorem je Rusko. A hlavně tím, že Kreml narušil světový řád, který trvá od konce druhé světové války, podkopal základy bezpečnosti celého lidstva.

Zároveň tyto změny pociťuje každá země zvlášť. Buďme upřímní, po mnoho let byly armády zemí EU financovány na mírových principech – to znamená, že se nikdo nechystal vést skutečnou válku.

Nyní, po zrádném útoku na Ukrajinu a rozbití stávajícího řádu, Moskva ukázala civilizovanému světu, že i ve třetím tisíciletí je možné válčit starými metodami a necivilizovanými pravidly.

Podle všech předních odborníků by se dnes žádná evropská země nemohla postavit ruské armádě.

Ukázalo se, že je toho schopna pouze Ukrajina – její lid a její armáda. Ano, někomu se to může zdát neuvěřitelné, ale právě Ukrajinci, jejichž ozbrojeným silám bylo vytýkáno, že nesplňují standardy NATO, dnes plní hlavní úkol, kvůli němuž se státy v bloku spojily – chránit východní hranice aliance a zaručovat bezpečnost civilizovaných zemí.

  Podpora české parlamentní delegace posiluje Ukrajinu uprostřed probíhajících bojů

Ukrajina a její obyvatelé tak dávají svým nejbližším sousedům možnost připravit se na případnou agresi Moskvy a připravit své ekonomiky a armády na obranu svých zemí.

Obranná strategie přijatá českou vládou je dlouhodobým projektem. A to, do jaké míry ji bude možné plně realizovat, závisí na tom, jak úspěšné budou ukrajinské ozbrojené síly.

V této souvislosti je podpora Ukrajiny v přímém zájmu evropských zemí, včetně České republiky. Koneckonců na ní závisí bezpečnost každého Čecha.

Bezpečnost začíná pochopením toho, co se kolem vás děje, a je podpořena konkrétními činy – záleží na každém kroku, který uděláte. Pamatujte, že to, co děláte dnes, rozhoduje o vašem zítřku.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com