Boj o voliče v Polsku skončil, do nedělního večera platí zákaz volební agitace

Politické strany v Polsku a jejich kandidáti od páteční půlnoci nesmějí žádným způsobem přesvědčovat lidi, aby jim dali hlas v nedělních parlamentních volbách. Toto moratorium, kterému se v Polsku říká volební ticho, platí až do uzavření volebních místnosti v neděli večer. Pak budou moci být zveřejněny odhady volebních výsledků.

Zatímco do páteční půlnoci blížící se volby zcela ovládaly zpravodajství v polských médií, dnes o nich informovat nesmějí. Kandidáti mají zakázáno organizovat mítinky nebo rozdávat volební letáky. Volební moratorium se týká i internetu. Povolené je naopak vyzývat lidi, aby k volbám šli.

Poláci v neděli vyberou 460 poslanců Sejmu, dolní komory parlamentu, a 100 senátorů. Hlasovat může přes 29 milionů lidí.

Největší šanci volby vyhrát má současná vládnoucí strana, národně-konzervativní Právo a spravedlnost (PiS) vedená bývalým premiérem Jaroslawem Kaczyńským. Na společné kandidátce s PiS se o přízeň voličů uchází jeho menší vládní partner, Suverénní Polsko. Šéf této silně konzervativní a euroskeptické strany Zbigniew Ziobro je tváří reforem polské justice z posledních osmi let, které podle EU i dalších organizací narušily principy právního státu. Není jisté, zda se PiS podaří v parlamentu dosáhnout na většinu potřebnou pro sestavení vlády. Na druhém místě zřejmě skončí proevropská Občanská koalice v čele s někdejším šéfem polské vlády a později předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Tato strana by mohla vytvořit vládní koalici se středovou Třetí cestou a Novou levicí.

Zároveň s volbami se v Polsku koná referendum, které prosadila vláda PiS. Voliči budou odpovídat na otázky ohledně privatizace státního majetku, zvýšení věku pro odchod do důchodu, zachování bariéry na hranici s Běloruskem a přijímání migrantů. Politologové upozorňují, že vládnoucí strana referendum zneužila k mobilizaci lidí, kteří by jí mohli odevzdat hlas.

Státní volební komise konečné výsledky voleb a referenda ohlásí zřejmě v noci na úterý nebo během úterka. Volební komise musejí ve stanoveném časovém limitu odevzdat zároveň výsledky parlamentních voleb i referenda. Polský ombudsman Marcin Wioncek varoval, že komise v zahraničí mohou mít problém sečíst všechny hlasy a výsledky odevzdat včas. Pokud to nestihnou, hlasy propadnou. Ve volbách v zahraničí mívají přitom silnou pozici strany současné opozice a letos se k volbám v cizině zaregistrovalo rekordních více než 608.000 voličů. Polský nejvyšší soud, který je v centru sporu Evropské komise a vlády PiS kvůli podřízení justice politikům, výhrady k systému sčítání hlasů odevzdaných ve volbách a referendu tento týden zamítl.

  Lavrov: V případě sankcí je Rusko připraveno přerušit vztahy s EU

Možné potíže se sečtením hlasů v cizině ve stanoveném čase v pátek v rozhovoru s rozhlasovou stanicí RMF FM připustil mluvčí polského ministerstva zahraničí Lukasz Jasina. „Určitě budou takové komise, které to nebudou schopné udělat,“ řekl. O několik hodin později pak Jasina oznámil, že ve funkci končí. „Tiskový mluvčí je jako ženista a každého ženistu může vyhodit do povětří mina,“ rozloučil se zástupce resortu zahraničí.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com