Koruna oslabila k euru i dolaru

Česká měna dnes oslabila k euru i dolaru. K 17:00 si koruna pohoršila oproti předchozímu závěru vůči euru o čtyři haléře na 24,71 Kč/EUR a k dolaru o 13 haléřů na 23,45 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

„Ještě ráno se přitom kurz nacházel u 24,62 Kč/EUR. Radní ČNB (České národní banky) Tomáš Holub dnes zopakoval svá nedávná slova, že nemůže ještě do konce letošního roku vyloučit snížení úrokových sazeb,“ komentoval dnešní vývoj kurzů analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Vlka výroky Holuba koruně nepomohly, ale měna ztrácela vůči euru především kvůli celkové situaci na hlavních finančních trzích.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 24,67 24,71
Kč/USD 23,32 23,45

Zdroj: Patria Online

Dolar posiluje ke koši měn, investoři čekají na vyjádření zástupců Fedu

Dolar posiluje ke koši měn. Investoři čekají na vyjádření zástupců americké centrální banky (Fed) a sledují vývoj konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás. Americká měna těží z očekávání, že Fed nechá úrokové sazby na vyšší úrovni delší dobu. Po zveřejnění zprávy o růstu čínské ekonomiky ve třetím kvartálu vystoupal čínský jüan na týdenní maximum, později ale zisky smazal.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, krátce po 17:30 SELČ rostl o čtvrt procenta a pohyboval se kolem 106,523 bodu. Euro k dolaru ve stejnou dobu ztrácelo 0,4 procenta na 1,0534 USD.

Čínský jüan během obchodování v Asii vystoupal vzhledem k dolaru na týdenní maximum 7,2905 CNY. Později zisky smazal a kolem 17:35 SELČ vůči dolaru stagnoval a pohyboval se kolem 7,3165 CNY.

„Pohyby měny se podle mého názoru z velké části zakládají na úrokových sazbách“ a na „silném odhodlání Fedu udržet úrokové sazby v boji proti inflaci na vysoké úrovni“, uvedl analytik Joseph Trevisani ze společnosti FXStreet.com.

  Čechům loni za covidu výdaje klesly, za alkohol a zdraví utráceli víc

Šéf Fedu v Minneapolis Neel Kashkari v úterý řekl, že snížení inflace trvalo déle, než se čekalo, a že je „stále příliš vysoká“. Fed by měl s ohledem na rostoucí důkazy, že vyšší výpůjční náklady zpomalí ekonomiku, prodloužit svou pauzu ve zvyšování úrokových sazeb, řekl šéf pobočky Fedu ve Filadelfii Patrick Harker.

Ve čtvrtek vystoupí v neziskové organizaci Ekonomický klub v New Yorku šéf centrální banky Jerome Powell. Od nadcházející soboty do zasedání měnového výboru, které se koná 31. října a 1. listopadu, se zástupci Fedu nesmí k měnové politice vyjadřovat.

Hrubý domácí produkt (HDP) Číny se ve třetím čtvrtletí zvýšil proti předchozím třem měsícům o 1,3 procenta, což je více, než čekali analytici a rychlejší růst než ve druhém čtvrtletí. Meziroční tempo růstu zpomalilo na 4,9 procenta z tempa 6,3 procenta v předchozím čtvrtletí, zejména kvůli slabšímu vývozu a prohloubení krize v realitním sektoru.

 ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com