Policisté při kontrolách na hranicích se SR odepřeli vstup 745 lidem

Policisté při namátkových kontrolách na hranicích se Slovenskem, které odstartovaly 4. října, zkontrolovali přes 110.000 lidí, odepřeli vstup 745 osobám a zadrželi 32 převaděčů migrantů. Po jednání Bezpečnostní rady státu to novinářům řekl policejní prezident Martin Vondrášek. Přes rostoucí počty zachycených migrantů jsou čísla výrazně nižší než v minulých letech, uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Ohledně migrace chce vláda hledat celoevropské řešení.

Podle Vondráška policisté letos v Česku zaznamenali přes 11.000 nelegálně pobývajících cizinců. Loni ke stejnému datu jich byl dvojnásobný počet. Cizinců, u kterých je jasný úmysl pokračovat přes Česko dál na západ Evropy, zajistili letos zatím policisté 3785, před rokem to bylo ke stejnému datu přes 16.000, doplnil policejní prezident.

V minulém týdnu zachytili policisté v Maďarsku 4000 uprchlíků, v Rakousku 2700, na Slovensku 1700 a v Česku 570. „S výjimkou Slovenska jsou na tom i okolní země o poznání lépe než loni,“ uvedl Vondrášek. Důkazem lepšího sdílení informací o převaděčích, poznávacích značkách vozidel a dalších informací podle něj je, že loni policisté zadrželi 248 převaděčů, zatímco letos jich je do neděle již 341.

Od začátku namátkových kontrol na hranicích se Slovenskem policisté zkontrolovali přes 110.000 lidí, 51.000 vozidel a 550 vlaků. „Zajistili jsme 821 cizinců, kteří chtěli nelegálně vstoupit na naše území, z toho 745 jsme odepřeli vstup do ČR. V té souvislosti jsme zadrželi 32 převaděčů,“ shrnul Vondrášek. Na kontrolách se podílí na jedné směně 142 policistů, pomáhá také 22 celníků. „Za 24 hodin slouží na hranici 330 příslušníků policie a Celní správy s cílem zabránit nelegální migraci,“ uvedl.

Fiala vyzdvihl, že statistiky jsou i přes rostoucí trend výrazně lepší než loni. Česko podle něj dělá vše pro to, aby se v rámci unie podařilo přerušit migrační trasy a zabránit vstupu migrantů již na hranicích schengenského prostoru. Česko chce hledat evropské řešení zahrnující mimo jiné lepší návratovou politiku a azylové řízení. „Cílem musí být, aby se tito lidé do Evropy vůbec nevydávali,“ shrnul. ČR zároveň odmítá jakoukoliv formu povinného přerozdělování migrantů.

  Skončily povinné testy ve firmách i školách, vláda chystá další rozvolnění

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com