Pojar v Pekingu jednal o exportu či obnovení přímé letecké linky

Poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar se při jednání v Pekingu věnoval bilaterálním vztahům včetně možnosti zvýšení českého exportu do Číny nebo obnovení přímého leteckého spojení. Sdělil to dnes ČTK. O setkání s nejvýše postaveným čínským diplomatem Wangem I ve čtvrtek napsala státní tisková agentura Nová Čína. Wang podle ní uvedl, že Peking je připraven posílit „vzájemně prospěšnou“ spolupráci s Českou republikou.

Podle Pojara se s Wangem věnovali i ruské invazi na Ukrajině, situaci ve východní Asii nebo aktuálním otázkám spojeným s terorismem.

Česko má podle mluvčího vlády Václava Smolky zájem o pragmatické a vzájemně výhodné vztahy s Čínou založené na upřímném dialogu. „Jednání navázalo na nedávnou návštěvu speciálního čínského zmocněnce pro Evropu v Praze,“ řekl ČTK.

Provoz na přímé lince Praha – Peking od září 2015 zabezpečovala čínská letecká společnost Hainan Airlines. Počátkem roku 2020 ale spojení zrušila, od té doby žádné nefunguje.

Bezpečnostní informační služba (BIS) v nedávno zveřejněné výroční zprávě za loňský rok mimo jiné poznamenala, že Čína představuje komplexní hrozbu. Čínští špioni podle kontrarozvědky pokračovali loni v budování kontaktů s politickými představiteli v Česku napříč politickým spektrem. Zaměřují se na ovlivňování veřejného mínění s cílem budovat pozitivní obraz Číny. Podle letos aktualizované Bezpečnostní strategie Čína zpochybňuje mezinárodní řád, což přináší negativní důsledky i pro euroatlantickou bezpečnost.

ČTK

  Stát bude po Rusku žádat nájemné u domů v Praze či budov konzulátů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com