Putin prohlásil, že normální člověk se nemůže s klidem dívat na trpící děti

Ruský prezident Vladimir Putin, který dal loni v lednu rozkaz k útoku své armády na sousední Ukrajinu, dnes v souvislosti s izraelským postupem v Pásmu Gazy prohlásil, že se „žádný normální člověk“ nemůže s klidem dívat na fotografie krvácejících a trpících dětí. Jeho slova citovala státní agentura TASS.

„Když se člověk dívá na trpící a zakrvácené děti, zatínají se mu ruce v pěst a oči se zalévají slzami. Myslím, že tohle je reakce každého normálního člověka. Pokud tuto reakci nemá, tak nemá srdce nebo ho má z kamene,“ prohlásil Putin.

Rusko se snaží o zprostředkování příměří v Gaze a o udržování kontaktů jak s izraelskou, tak palestinskou stranou, připomněla agentura Reuters. Nedávno ale Moskva vyvolala zlobnou reakci Izraele, když pozvala na oficiální návštěvu představitele Hamásu.

Izrael spustil rozsáhlou vojenskou operaci v Pásmu Gazy v reakci na útok ozbrojenců Hamásu na jih Izraele, který si 7. října vyžádal na 1400 převážně civilních obětí. Izraelské bombardování a pozemní operace přinesla podle Hamásem ovládaných úřadů smrt více než 9000 obyvatel, včetně mnoha dětí, a Tel Aviv je opakovaně vyzýván k tomu, aby při svém postupu vůči islamistickému hnutí chránil životy civilistů a zabránil humanitární katastrofě.

Na Ukrajině ovšem ruské útoky nezřídka zasahují rezidenční oblasti a ruské síly mají od začátku války na svědomí řadu dětských obětí. OSN v srpnu vedlo v patrnosti 546 zabitých dětí a 1156 raněných dětí ve válce na Ukrajině. Skutečná bilance bude patrně ale mnohem vyšší, protože v přehledu OSN jde jen o potvrzené oběti a zranění.

Dosud se například neví, kolik lidí zahynulo při ruském rozbombardování divadla v Mariupolu na jaře minulého roku, pod nímž se skrývaly i děti, podle radnice a médií to byly stovky obětí.

V Dagestánu na jihu Ruska v neděli kromě toho na místním letišti propukly násilné nepokoje kvůli přistání letadla s několika Izraelci. Právě v souvislosti s tímto incidentem Putin hovořil o dětech, jejichž utrpení podle jeho názoru mohlo dostat výtržníky v Dagestánu do varu.

  Zelenská v Davosu předala dopis pro Si Ťin-pchinga s návrhy ke konci války

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com