O pomoc z Vojenského fondu solidarity mohou nově žádat také váleční veteráni

O finanční pomoc z Vojenského fondu solidarity mohou nově kromě vojáků z povolání žádat také vojáci do pěti let od ukončení vojenské činné služby, váleční veteráni a jejich blízcí a pozůstalí. Rozšíření na další potřebné osoby dnes stvrdil podpis dohody mezi zástupci ministerstva obrany a Charity ČR, kteří fond společně založili. Účelem fondu je pomáhat vojákům nebo jejich rodinám v těžkých životních situacích.

V minulosti pomoc fondu podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) narážela na to, že podle přísných pravidel na ni mnozí nedosáhli. Podpis dohody podle ní povede k tomu, že se okruh příjemců rozšíří, fond bude podle ní pomáhat například i vojákům, kteří nemají status válečného veterána. Dosud mohli o finanční pomoc žádat vojáci v činné službě a jejich rodinní příslušníci, rozšířením se podle ministerstva může pomoc vztahovat až na dvojnásobek osob.

Ředitel Charity ČR Lukáš Curylo po podpisu uvedl, že Vojenský fond solidarity vybral za osm let své existence přibližně 50 milionů korun, které jsou určené na pomoc obětem válek. Podle něj fond může ulehčit zraněným vojákům a jejich rodinám v nelehkých situacích.

Podle ministerstva dohoda umožní pomáhat na základě individuálního posouzení tam, kde je to potřeba. Dohoda navazuje na dosavadní spolupráci Charity ČR a ministerstva, podle úřadu reaguje na hlavní poznatky z dosavadního fungování fondu i poptávku potenciálních adresátů pomoci, kteří kvůli dosud platným kritériím neměli nárok o finanční podporu žádat. Dohoda podle ministerstva obsahuje také další dílčí změny, které mají zefektivnit fungování fondu.

Vojenský fond solidarity čerpá peníze od větších i menších dárců, vybírají je i dobrovolníci při pořádání akcí, a to nejen s vojenskou tematikou. Příspěvky získává také ze sbírky pořádané ke Dni válečných veteránů. Založen byl po sebevražedném útoku v Afghánistánu, po kterém v červenci 2014 zemřela pětice českých vojáků. Letos fond podle ministerstva zatím pomohl deseti vojákům a jejich rodinám částkou ve výši dvou milionů korun.

  Vláda podle Maláčové posoudí finanční motivaci k dodržování karantény

Ministerstvo obrany chce také od příštího roku zefektivnit péči o veterány. Veteránům mají nově s řešením praktických problémů řešit terénní pracovníci nově vytvořené agentury pro podporu válečných veteránů. Ve všech krajích ČR by měli začít pomáhat od začátku roku 2024.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com