Příběh deníku Washington Post o výbuchu plynovodu vypadá spíše jako konspirace ve snaze vyvolat humbuk – vojenský expert

Článek z deníku The Washington Post, podle jehož autorů operaci na podkopání plynovodu Nord Stream organizoval Roman Červinskij, který vedl skupinu šesti lidí, je založen na dvou zásadních falzifikátech, které aktivně prosazují ruské bezpečnostní služby. A to, co se nyní, zdá se, v renomovaných publikacích nazývá „vyšetřováním“, je spíše konspirací v honbě za humbukem, která má jediného zákazníka.

Vojenský expert Oleksandr Kovalenko o tom píše na své stránce na Facebooku.

Podle Kovalenka západní žurnalistika bezbožně a nenávratně zdegenerovala a příběh samotného The Washington Post není nový.

„V květnu tohoto roku v Německu velmi ‚nezávislé‘ a velmi ‚nestranné‘ vydání Süddeutsche Zeitung zveřejnilo podobný článek, v němž obvinilo ukrajinské bezpečnostní služby z podkopávání plynovodů,“ uvedl Kovalenko.

Nejzajímavější je, že podle experta publikace nepředložila žádná hluboká, dokumentární fakta, ale zabývala se především narativní činností, většinou na úrovni spekulací, což velmi připomíná „amatérské vyšetřování katastrofy MH-17“, které prováděli západní proruští „nezávislí“ novináři.

Zpočátku, poznamenává Kovalenko, generovaly proud těchto „vyšetřování“ ruské bezpečnostní služby na úkor vlastních zdrojů, ale pak se v zájmu vytvoření zdání jakéhosi „nezaujatého“ pohledu začali objevovat někteří zahraniční „novináři“, kteří generovali vlastní „vyšetřování“ souznící s ruskými verzemi.

„Pro ruské zpravodajské služby není nic nového využívat západní média, informační platformy nebo jednotlivce k realizaci svých IPSO. Bohužel, ale ve světě existuje poměrně rozsáhlá síť kremelských vlivových agentů,“ konstatuje expert.

Kovalenko píše, že Süddeutsche Zeitung je již dlouho zpochybňován, nemluvě o tom, že samotná publikace byla opakovaně obviňována z latentního antisemitismu.

„Když je ve skládačce tolik prvků, které naznačují, že po jejím složení se odhalí spíše rudá tvář ruských bezpečnostních služeb než ‚nezávislého‘ a velmi ‚nestranného‘ média, o čem jiném mluvit?“ poznamenává expert.

  Německý Rheinmetall chce postavit továrnu na tanky přímo na Ukrajině

A nyní, o půl roku později, zveřejňuje deník The Washington Post článek s velmi podobným kontextem.

„Pochopil jsem správně, že The Washington Post zkopíroval materiál ze Süddeutsche Zeitung? Nebo je to jen tím, že mají stejného zákazníka, a proto nebyli kreativní?“ diví se Kovalenko.

Odborník upozorňuje na to, že článek z The Washington Post je založen na dvou zásadních falzech. Jeden z nich pochází z ruského vyprávění z roku 2014 a druhý z roku 2022. První zní „Ukrajina je teroristická země“ a druhý „Valerij Zálužný a Vladimir Zelenskij se střetávají a soupeří“.

„Právě tyto staré ruské narativy, které jsme již nejednou slyšeli a vyvrátili, předkládá The Washington Post na stříbrném podnose svým čtenářům, a nejen jim,“ domnívá se Kovalenko.

Odborník si láme hlavu nad tím, jak šest ukrajinských agentů, dokázalo tajně od západních zpravodajských služeb realizovat na území EU operaci na podkopání plynovodů, a to nejen za použití výletního plavidla a potápěčské techniky, ale i nejméně jeden a půl tuny výbušnin.

„Dokážete si představit, jak absurdní jsou materiály, kterými Washington Post krmí své čtenáře? A to ani nemluvím o tom, že samotné práce na instalaci výbušnin musely být prováděny v hloubce 70-80 metrů. Takže podle The Washington Post je instalace 500kilogramové nálože na potrubí potápěčem v hloubce 70 metrů jednoduchá záležitost? Opravdu?“, píše expert.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com