ANO požádalo Pavla, aby zvážil svůj podpis pod konsolidačním balíčkem

Předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO Alena Schillerová dnes požádala prezidenta Petra Pavla, aby zvážil svůj podpis pod vládním konsolidačním balíčkem. ANO trvá na tom, že plán poškodí českou ekonomiku. Pokud ho Pavel nevetuje, hnutí se téměř jistě obrátí na Ústavní soud, řekla Schillerová novinářům po jednání zástupců stínové vlády hnutí ANO s Pavlem na Pražském hradě. Podle prvního místopředsedy ANO Karla Havlíčka se schůzka týkala i vládních návrhů na změny důchodového systému a obecně konsolidaci veřejných financí.

Konsolidační balíček, který má vládě pomoci zlepšit stav státního rozpočtu v příštích dvou letech celkem až o 150 miliard korun, schválil 8. listopadu Senát. Pokud by Pavel chtěl balíček vetovat, má na to lhůtu 15 dní. „Požádala jsem prezidenta, aby zvážil svůj podpis pod tímto balíčkem, je to špatně pro českou ekonomiku, občany i průmysl,“ řekla bývalá ministryně financí Schillerová.

K vetování balíčku vyzvala dříve Pavla opoziční SPD. Pavel na dopis SPD reagoval slovy, že vnímá výhrady k balíčku, ale i důvody, které vedly vládu k tomu, aby ho připravila. Veto žádal před dvěma týdny při schůzce s Pavlem i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Pavel by tak podle něj vyslal signál, že vnímá vážnost situace ve společnosti. Pavel podle Schillerové dnes návrh ANO vyslechl, své rozhodnutí ale nesdělil.

Pokud se Pavel nerozhodne předpis vetovat, ANO se téměř jistě obrátí na Ústavní soud, uvedla Schillerová. Kritizovala v té souvislosti pevně zařazený termín hlasování Sněmovny ve chvíli, kdy se ještě chtěly k balíčku vyjádřit desítky poslanců, ale i zpětnou účinnost některých ustanovení. Protiústavní je podle ní i zmrazení platů soudců. „Debatujeme o tom s ústavními experty. Je téměř jisté, že bychom se na Ústavní soud obrátili,“ uvedla.

  Spolu nabídla Pirátům a STAN jednání o uzavření koaliční smlouvy v Praze

Lídři stínové vlády ANO představili Pavlovi také své způsoby řešení konsolidace veřejných financí či připomínky k vládnímu plánu na úpravy důchodů. Změny penzí představené ministrem práce Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) počítají se zvyšováním důchodového věku nad 65 let podle doby dožití, výpočet nových důchodů by se měl postupně snížit. ANO návrhu vytýká, že růst doby dožití neznamená dožití ve zdraví. Hnutí vadí i chybějící výčet náročných profesí, kterých by se nemělo zvyšování důchodového věku týkat.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com