Stavbou roku 2023 je Štvanická lávka, nemocniční pavilon nebo sportovní hala

Štvanická lávka v Praze, pavilon péče o rodinu v nemocnici Pelhřimov nebo multifunkční sportovní hala Kapka ve Vsetíně získaly v letošním 31. ročníku soutěže Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství titul Stavba roku 2023. Výherce porota vybírala z 38 nominací. Ocenění dnes organizátoři předali na slavnostním večeru v pražském Rudolfinu. Tradičně se soutěžilo také v Zahraniční stavbě roku, prvenství si odnesl tunel Milochov na trati mezi Žilinou a Púchovem na Slovensku.

Oceněním v podobě křišťálové lahve se může po dnešku pyšnit také bytový dům Oáza v Liberci, medicínské centrum Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni, kompetenční centrum společnosti Baumit v Brandýse nad Labem nebo lávka v Litomyšli.

Porotce si ale získala také rekonstrukce kostela sv. Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou, návštěvnické centrum rodinného pivovaru Bernard v Humpolci, stavební úpravy Červeného kostela v Olomouci, dostavba Nejvyššího kontrolního úřadu v Praze či rekonstrukce tramvajové vozovny Slovany v Plzni. Dalším oceněným projektem bylo centrum současného umění Epo1 v Trutnově.

Na Štvanické lávce v Praze spojující Holešovice s Karlínem porotci ocenili trvanlivost konstrukce, která je podle nich oproti standardu více než dvojnásobná. V případě pavilonu péče o rodinu v Pelhřimově to pak byl například povrch fasády, který se pod dopadem slunečních paprsků proměňuje. Centrum současného umění Epo1 v Trutnově se porotcům zalíbilo díky jeho geniu loci, který vychází z původně průmyslového rázu projektu.

V soutěži tradičně hlasuje také veřejnost, letos se zapojilo více než 118.000 lidí. Prvenství v Česku udělili bytovým domů Mýtka ve Staré Boleslavi. Ze zahraničních staveb si cenu veřejnosti odneslo letiště Saint Louis v Senegalu.

Při dnešním slavnostním večeru bylo předáno také množství zvláštních cen, a to například od ministerstva pro místní rozvoj (MMR) nebo ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Za MMR ji získala výstavba nového univerzitního kampusu v Ostravě na Černé louce, za MPO pak městský okruh Křimická na Karlovarsku a administrativní budova Kloboucká lesní ve Zlínském kraji.

  Deset klíčových změn, které chystá nová vláda

Osobnostmi stavitelství a architektury se v letošním ročníku soutěže stal architekt Josef Pleskot a projektant Vladimír Janata. Loni si ocenění odnesla historička a teoretička architektury Radomíra Sedláková.

V porotě tento rok zasedl architekt Jan Vrana, architektka Martina Hovořáková, profesor Zdeněk Jiran, inženýrka Renata Zdařilová a docent Jan Pašek. Osobně navštívili všech 110 přihlášených staveb v Česku, trvalo jim to 15 dní a celkem na cestě urazili 6531 kilometrů, zaznělo dnes při slavnostním udílení cen. Ze zahraničí byly do soutěže přihlášeny dvě stavby.

V minulém ročníku soutěže byl titulem stavba roku oceněn například visutý most v Dolní Moravě, rekonstrukce Clam-Gallasova paláce či lávka přes Labe v Nymburce. Zahraničí stavbou roku 2022 se staly úpravy objektů Bratislavského hradu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com