Fiala: Zrušení oblastního sdružení ODS v Přerově je krokem k obnovení důvěry

Zrušení oblastního sdružení ODS v Přerově, které navrhla olomoucká regionální rada v souvislosti s korupční kauzou silničních zakázek v Olomouckém kraji, je podle premiéra a předsedy ODS Petra Fialy správným krokem k obnovení důvěry lidí v ODS. Jednání obviněných, pokud se podle něj potvrdí, označil za nepřijatelné. A to i vzhledem k zásadám strany, které po dobu jejího vedení prosazuje. Fiala to dnes řekl ČTK v Olomouci, kam přijel na regionální sněm, který mimo jiné dnes volí nového krajského šéfa. Ten dosavadní, Michal Zácha, je v kauze na seznamu obviněných.

„Je to kauza, která mne velmi mrzí. Jediné, co mohu říci, že takové jednání, pokud se potvrdí, je naprosto nepřijatelné. Jsem rád, že mí olomoučtí kolegové to vnímají stejně a postupují velmi razantně bez jakýchkoliv výmluv. Návrhy, které zde padají, jako je zrušení celé oblasti a její nové postavení, je správný krok k tomu, abychom obnovili důvěru lidí v ODS tady v regionu,“ uvedl premiér.

Policisté v případu údajného nezákonného ovlivňování dopravních zakázek v Olomouckém kraji minulý týden obvinili 13 lidí. Je mezi nimi podnikatel a bývalý člen regionální rady ODS Robert Knobloch a někdejší krajský předseda ODS, bývalý hejtmanův náměstek a přerovský radní Michal Zácha. Oba obvinění již opustili řady ODS. Zácha rezignoval i na post hejtmanova náměstka a radního v Přerově, ze kterého pochází. Podle premiéra se ODS ke kauze postavila rozhodně, což by mohlo zachránit důvěru voličů. „Jednali jsme rychle, jednali jsme rozhodně, bez jakýchkoliv výmluv. Myslím, že to voliče přesvědčí, že to bylo selhání jednotlivců a nic, co by mělo nějaký systémový charakter,“ doplnil Fiala.

Návrh na zrušení oblastního sdružení má projednat 11. prosince republikový sněm ODS. Zrušení přerovské ODS by se dotklo 145 členů, s rozhodnutím regionální rady však řada z nich nesouhlasí. Přerovskou ODS chce regionální rada znovuobnovit již do kampaně do evropských voleb, tedy do května, doplnil místopředseda regionálního sdružení Martin Major.

  Poslanci budou řešit peněžité dary, které přijal STAN. Zbytečné, tvrdí hnutí

V případu ovlivňování silničních zakázek jsou členové skupiny obviněni například za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, za pletichy v souvislosti se zadáním veřejné zakázky, za přijetí úplatku, podplacení, podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle žalobců se trestné činnosti zúčastnili jako členové organizované zločinecké skupiny nebo v její prospěch. Hejtman Josef Suchánek (STAN) ve čtvrtek na dotaz ČTK řekl, že podle předběžné policejní kalkulace vznikla škoda zhruba 50 milionů korun.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com