Podle Zelenského nemá Orbán důvod blokovat členství Ukrajiny v EU

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes řekl, že maďarský premiér Viktor Orbán nemá žádný důvod blokovat členství Ukrajiny v Evropské unii. Zelenskyj se tak podle agentury Reuters vyjádřil v norské metropoli Oslu, kam přicestoval na neohlášenou návštěvu. Orbán dnes zopakoval, že je proti přístupovým rozhovorům s Kyjevem.

Zelenskyj uvedl, že o záležitosti s Orbánem mluvil v neděli v Buenos Aires, kam oba politici přicestovali na inauguraci argentinského prezidenta Javiera Mileie. Kamery zachytily v argentinském Senátu vzrušenou debatu mezi ukrajinským prezidentem a maďarským premiérem.

„Nemá důvod blokovat ukrajinské členství v EU. Požádal jsem se ho, aby mi řekl jeden důvod… a stále čekám na odpověď,“ řekl podle agentury Reuters Zelenskyj o krátkém rozhovoru s Orbánem. Podle Zelenského, který řekl, že s Orbánem hovořil velmi upřímně, by se zástupci Maďarska a Ukrajiny měli setkat a začít jednat o problémech ve vzájemných vztazích.

Většina zemí EU zahájení přístupových jednání s Ukrajinou podporuje. Premiér předsednického Španělska Pedro Sánchez dnes prohlásil, že chce formální otevření rozhovorů stihnout do přelomu roku. O cestě Ukrajiny do EU a o uvolnění dalších 50 miliard eur (asi 1,2 bilionu korun) na podporu Kyjeva v jeho válce proti Rusku by měli šéfové států EU jednat tento týden na summitu v Bruselu. Proti oběma plánům ale vystupuje Maďarsko.

Zelenskyj se dnes v Norsku účastnil schůzky šéfů vlád severských zemí, jejímž tématem byla bezpečnostní a obranná problematika. Severské země slíbily Ukrajině další pomoc.

ČTK

  Podle jihokorejské rozvědky je Kim Čong-un zdráv a snaží se posílit svou moc

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com