Guterres: Způsob, jakým Izrael vede ofenzivu v Gaze, ztěžuje dodání pomoci

Generální tajemník OSN António Guterres dnes obvinil Izrael, že způsob, jakým vede svou ofenzivu v Pásmu Gazy, ztěžuje dodávání humanitární pomoci válkou zasaženým Palestincům. Informuje o tom agentura AFP.

„Skutečným problémem je způsob, jakým Izrael vede svou ofenzivu, která vytváří obrovské překážky pro distribuci humanitární pomoci v Pásmu Gazy,“ řekl Guterres novinářům. Podle něj je „humanitární příměří“ jedinou cestou, jak ukončit „noční můru“, kterou obyvatelé Pásma Gazy nyní prožívají. Zároveň podle agentury Reuters Guterres vyzval izraelské úřady, aby „okamžitě zrušily omezení komerčních aktivit“ v Pásmu Gazy.

Rada bezpečnosti OSN mezitím dnes po několika odkladech schválila rezoluci ke konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás, která vyzývá k větší humanitární pomoci Pásmu Gazy, ale nikoliv k okamžitému ukončení bojů.

Guterres v této souvislosti podle AFP poznamenal, že doufal, že RB přijme silnější postoj. „Doufám, že dnešní rezoluce přiměje lidi pochopit, že humanitární příměří je skutečně nezbytné, pokud chceme účinnou humanitární pomoc,“ řekl a dodal, že je nesmírně zklamán prohlášeními vysokých izraelských představitelů, kteří zpochybňují dvoustátní řešení, tedy vytvoření palestinského státu po boku Izraele.

„Jakkoli se to dnes může zdát obtížné, dvoustátní řešení v souladu s rezolucemi OSN, mezinárodním právem a předchozími dohodami je jedinou cestou k trvalému míru,“ uvedl generální tajemník OSN.

Palestinci chtějí mít stát na Západním břehu Jordánu, v Pásmu Gazy a ve východním Jeruzalémě, tedy na územích, kterých se Izrael zmocnil za války v roce 1967. Z Pásma Gazy se Izrael stáhl a od roku 2007 ho ovládalo radikální palestinské hnutí Hamás, které 7. října podniklo krvavý útok na Izrael a proti kterému Izrael vzápětí zahájil nynější válku. Východní Jeruzalém Izrael anektoval a Západní břeh Jordánu, kde působí palestinská samospráva vedená Mahmúdem Abbásem, okupuje.

  Další zločin proti lidskosti: Rusko používá chemické zbraně na Donbasu

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com