AP: Izraelský nálet na tábor Maghází v Pásmu Gazy si vyžádal 106 obětí

Počet obětí nedělního izraelského vzdušného úderu na uprchlický tábor Maghází v centrální části Pásma Gazy, ve kterém vládne radikální hnutí Hamás, vzrostl na 106. Uvedla to dnes agentura AP s odvoláním na nejmenované představitele palestinského zdravotnictví a záznamy z místní nemocnice, které měla možnost vidět. Izraelská armáda již dříve uvedla, že se incidentem zabývá. Předchozí bilance, která se odvolávala na ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládané Hamásem, hovořila o nejméně 70 mrtvých.

První zprávy o leteckém útoku kolem nedělních 20:00 SEČ hovořily o 16 mrtvých, o tři hodiny později už bylo hlášeno nejméně 70 obětí. Dalších více než 30 těl záchranáři našli v troskách dnes, píše AP. Těla byla podle ní odvezena do nemocnice Mučendníků Al-Aksá v Dajr Balahu. Tamní zdravotní záznamy, které měla AP možnost vidět, uvádějí 106 mrtvých.

Agentura AP noční útok označuje za patrně jeden z „nejsmrtelnějších izraelských vzdušných úderů“ v Pásmu Gazy od 7. října, kdy Izrael zahájil ofenzivu v reakci na přeshraniční útok ozbrojenců z Hamásu na Izrael. Při něm Hamás a spřízněné islamistické skupiny zavraždili podle izraelských úřadů kolem 1200 lidí a zhruba 240 jich unesli do Pásma Gazy. Část jich během sedmidenního příměří v listopadu propustili, ale kolem 130 by jich podle izraelských zdrojů mělo být nadále v zajetí. Odvetné izraelské vzdušné údery a pozemní operace si už vyžádaly podle úřadů v Pásmu Gazy ovládaných Hamásem přes 20.000 mrtvých a více než 53.000 zraněných.

ČTK

  USA zařadily přes 116 zemí včetně Česka do nejvyššího stupně varování. Nedoporučují do nich cestovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com