Rakousko se připojilo k zemím, které zastavily příspěvky pro UNRWA

Rakousko se dnes připojilo k zemím, které zastavují financování úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), oznámilo ministerstvo zahraničí ve Vídni. Izrael obvinil 12 pracovníků UNRWA, že se loni 7. října podíleli na útoku teroristů z palestinského Hamásu na jeho území. Už dříve o zastavení finančních příspěvků tomuto úřadu OSN informovaly například Spojené státy, Kanada, Austrálie, Itálie, Británie, Finsko nebo Německo, které patřilo k největším dárcům.

„Obvinění jsou velmi šokující a naprosto znepokojivá,“ cituje agentura APA z prohlášení rakouského ministerstva zahraničí. To vyzvalo UNRWA i OSN, aby obvinění vyšetřily. OSN musí v zájmu své věrohodnosti snést kritiku a lidé, kteří jsou odpovědní za teroristické útoky ze 7. října, za ně musejí být potrestáni, uvedlo také ministerstvo.

Rakousko zastavuje všechny své příspěvky pro UNRWA, dokud všechna obvinění nebudou úplně vyjasněna a nebude jasné, jaké následky odpovědní lidé za svoje chování nesou.

APA uvádí, že podle dřívějších údajů Rakousko ročně přispívá UNRWA částkou ve výši asi 400.000 eur (9,9 milionu korun) a tři miliony eur ročně platí na jeden zdravotnický projekt.

Rakouské ministerstvo zahraničí ujistilo, že civilní obyvatelstvo v Pásmu Gazy, které strádá kvůli izraelské vojenské odvetě za útoky Hamásu, bude podporovat jinými způsoby.

Česká republika UNRWA finančně nepodporuje. Pro tuto agenturu pracuje asi 30.000 lidí, z toho 13.000 v Pásmu Gazy ovládaném teroristickým hnutím Hamás.

  V senátních volbách v Georgii sahají obě strany po jednom mandátu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com