Koruna ztratila k euru i dolaru, k euru je nejslabší od května 2022

burzovnisvet.cz

Česká měna dnes ztrácela k oběma hlavním světovým měnám, k euru je dokonce nyní nejslabší od předloňského května. K 17:00 koruna oslabila oproti předchozímu závěru k euru o 14 haléřů na 24,97 Kč/EUR a k dolaru o 18 haléřů na 23,11 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Koruna postupně oslabuje k euru i dolaru zhruba od konce loňského listopadu. Ztráty koruny k dolaru jsou za tuto dobu větší než k euru. Na konci listopadu 2023 činil kurz koruny k dolaru 22,06 Kč/USD, nyní je o více než korunu vyšší. Koruna je teď k dolaru nejslabší od začátku listopadu 2023. Kurz k euru činil v závěru loňského listopadu 24,26 Kč/EUR, takže do dneška vzrostl o 71 haléřů. Slabší byla koruna k euru naposledy 11. května 2022.

K dnešním ztrátám koruny přispělo podle analytiků posílení dolaru a česká měna oslabuje také kvůli již dříve zveřejněným informacím o české ekonomice. Dolaru pomohly podle analytika firmy Patria Finance Tomáše Vlka ve čtvrtek zveřejněné výsledky velkých amerických firem Meta a Amazon a dnešní data z trhu práce v USA. „Americká zaměstnanost se zvedá rychleji, než se čekalo, a kreslí trend postupného zrychlování,“ sdělil Vlk.

Dolar následně posílil k euru či libře a také vůči koruně. Podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka nepomohla koruně ani v úterý zveřejněná data o vývoji české ekonomiky. „Naše ekonomika se vyhnula technické recesi, oživení je ale hodně pomalé,“ uvedl.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 24,83 24,97
Kč/USD 22,93 23,11

Zdroj: Patria Online

  Dolar oslabuje; investoři sázejí na Bidena a riskantní aktiva

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com