Le Penová má podle průzkumu šanci vyhrát francouzské prezidentské volby

Francouzská krajně pravicová politička Marine Le Penová by podle průzkumu společnosti Ifop měla nyní šanci vyhrát francouzské prezidentské volby, které se budou konat v roce 2027. V prvním kole by ji aktuálně volilo 36 procent dotazovaných a v kole druhém by nejspíš těsně porazila současného premiéra Gabriela Attala, pokud by se proti ní rozhodl kandidovat. Pokud by proti ní ve druhém kole stanul expremiér Édouard Philippe, šance by byly vyrovnané, napsal dnes ultrakonzervativní server Valeurs Actuelles, zadavatel průzkumu.

Le Penová už se dvakrát probojovala do druhého kola prezidentských voleb, v tom ji ale dvakrát porazil současný prezident Emmanuel Macron. Ten už však za tři roky nesmí usilovat o další mandát, a Macronův tábor tak musí postavit jiného kandidáta. Mezi nejčastěji zmiňované patří Attal, který se před měsícem stal premiérem, a expremiér, právník a starosta Le Havru Philippe, který byl roky podle průzkumů nejoblíbenějším francouzským politikem. Z pomyslného trůnu ho nedávno sesadil právě Attal.

„Vítězství Marine Le Penové už není nemyslitelné; vzhledem k číslům nebyl tento scénář nikdy tak pravděpodobný. Rozmach Národního sdružení (RN) se potvrzuje a sílí s každým průzkumem,“ říká politolog a ředitel oddělení průzkumů Ifop Jérôme Fourquet.

Preference Le Penové v poslední době strmě rostou. Pomohla tomu nespokojenost Francouzů s vládní penzijní reformou, celospolečenské nepokoje, vražda učitele v Arrasu i válka mezi Hamásem a Izraelem, vypočítává důvody Valeurs actuelles, který bývá označován za krajně pravicový.

Aktuálně by Le Penová v prvním kole výrazně předstihla své oponenty Attala i Philippa, kteří by podle sondáže získali shodně 22 procent hlasů. V rozhodujícím druhém kole by Le Penová i Philippe měli shodně 50 procent hlasů, přičemž průzkum Ifop počítá s možností chyby 1,8 procentního bodu. Proti Attalovi by ve druhém kole dlouholetá vůdkyně krajní pravice získala 51 procent hlasů. Převahu by měla u voličů všech věkových kategorií vyjma těch nejstarších, lidé nad 65 let by jí dali jen 38 procent hlasů.

  Ruské síly opět zaútočily na přístav v Oděské oblasti

Mezi levicovými politiky se v čele průzkumu drží politický veterán Jean-Luc Mélenchon, který by získal 14 procent hlasů. Výrazně tak utekl ostatním osobnostem levicového bloku.

V průzkumu společnosti Ifop-Fiducial odpovídalo 1081 lidí zapsaných na volebních seznamech. Vzorek svým složením odpovídal francouzské populaci starší 18 let.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com