Čeští fotbalisté se v Lize národů utkají s Albánií, Ukrajinou a Gruzií

Čeští fotbalisté si ve čtvrtém ročníku Ligy národů zopakují loňské souboje s Albánií, s níž se utkali v uplynulé kvalifikaci mistrovství Evropy. Dalšími soupeři svěřenců nového trenéra Ivana Haška ve čtyřčlenné skupině B1 budou Ukrajina, jež hraje domácí zápasy kvůli válce s Ruskem na neutrální půdě, a Gruzie. Rozhodl o tom los v Paříži.

Český tým si zahraje druhou ze čtyř výkonnostních úrovní Ligy národů potřetí z dosavadních čtyř ročníků. Předloni se ještě pod vedením tehdejšího trenéra Jaroslava Šilhavého poprvé představil v elitní Lize A, ve skupině ale skončil poslední a sestoupil.

Soutěž nahrazuje přípravné zápasy a reprezentacím také dává dodatečnou šanci zabojovat o účast na závěrečných turnajích. Čtvrtý ročník bude propojen s kvalifikací o mistrovství světa v roce 2026. Nové vydání Ligy národů začne v září.

Postup do Ligy A si přímo zajistí pouze vítěz skupiny, poslední celek naopak spadne o úroveň níž. Novinkou Ligy národů je play off, které se bude hrát v březnu příštího roku. Týmy na druhých místech v divizi B se ve dvojzápasech utkají o postup proti mužstvům ze třetích míst Ligy A, celky z třetích příček čeká boj o udržení proti zemím z druhých pozic v Lize C.

Český tým před losem figuroval v nejvyšším ze čtyř výkonnostních košů divize B a měl jistotu, že se vyhne papírově nejtěžšímu soupeři Anglii, Rakousku a Walesu. Bývalý srbský reprezentant Aleksandar Kolarov přisoudil Haškovým svěřencům poměrně náročnou skupinu.

S Albánií se národní mužstvo vloni na podzim dvakrát utkalo v evropské kvalifikace. Po zářijové domácí remíze 1:1 Češi ve venkovní odvetě prohráli 0:3 a v konečné tabulce obsadili za balkánský soupeřem druhé místo. Oba celky postoupily na letní Euro do Německa.

S Ukrajinci se český tým utkal v prvním ročníku Ligy národů v roce 2018 a utrpěl porážky 1:2 doma a 0:1 venku. Národní mužstvo zvítězilo jen v prvním z pěti vzájemných soubojů. V posledním duelu s Ukrajinci Češi v září 2021 remizovali v Plzni v přípravě 1:1. Východoevropská země hraje kvůli ruské invazi domácí zápasy na neutrální půdě, představila se v Polsku, Německu, na Slovenku a vloni v říjnu proti Severní Makedonii v Praze na Letné.

  Lukostřelec Drahonínský získal paralympijské zlato

Ukrajince v březnu čeká baráž o mistrovství Evropy stejně jako Gruzii, která dokonce může být soupeřem národního mužstva na letním šampionátu. V play off C se v konkurenci Řecka, Lucemburska a Kazachstánu utká o jedno místo v „české“ skupině, v níž jsou také Portugalsko a Turecko. Národní tým se s Gruzií dosud neutkal.

Čtvrtý ročník Ligy národů bude propojen s evropskou částí kvalifikace o příští mistrovství světa. K 12 týmům z druhých příček v klasické kvalifikaci se připojí čtyři nejlepší vítězové skupin Ligy národů, kteří v kvalifikačních skupinách neskončí do druhého místa. Těchto 16 zemí se pak v play off utká o zbylá čtyři evropská místa na šampionátu v roce 2026.

Skupinová fáze Ligy národů se odehraje v září, říjnu a listopadu. Nově zařazené play off bude na programu v březnu příštího roku. Finále, které se bude týkat jen nejlepších celků z Ligy A, se pak odehraje v červnu. Celkové prvenství obhajuje Španělsko.

Los skupin fotbalové Ligy národů:

Liga A:

Skupina 1: Chorvatsko, Portugalsko, Polsko, Skotsko.

Skupina 2: Itálie, Belgie, Francie, Izrael.

Skupina 3: Nizozemsko, Maďarsko, Německo, Bosna a Hercegovina.

Skupina 4: Španělsko, Dánsko, Švýcarsko, Srbsko.

Liga B:

Skupina 1: Česko, Ukrajina, Albánie, Gruzie,

Skupina 2: Anglie, Finsko, Irsko, Řecko.

Skupina 3: Rakousko, Norsko, Slovinsko, Kazachstán.

Skupina 4: Wales, Island, Černá Hora, Turecko.

Liga C:

Skupina 1: Švédsko, Ázerbájdžán, Slovensko, Estonsko.

Skupina 2: Rumunsko, Kosovo, Kypr, Litva/Gibraltar.

Skupina 3: Lucembursko, Bulharsko, Severní Irsko, Bělorusko.

Skupina 4: Arménie, Faerské ostrovy, Severní Makedonie, Lotyšsko.

Liga D:

Skupina 1: Litva/Gibraltar, San Marino, Lichtenštejnsko.

Skupina 2: Moldavsko, Malta, Andorra.

 ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com