Černochová by do konce roku chtěla potvrdit dohodu o tancích Leopard 2A8

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) by chtěla do konce letošního roku potvrdit dohodu o možné budoucí spolupráci mezi Německem a Českou republikou o pořízení tanků Leopard 2A8. Řekla to novinářům po dnešním jednání s prezidentem Petrem Pavlem na Pražském hradě.

Německo darovalo Česku za podporu Ukrajiny 14 tanků Leopard 2A4, cena daru je podle dřívějších informací 3,85 miliardy korun. Kromě toho Česko s Německem jedná o připojení k nákupu Leopardů 2A8. Zájem má nejméně o 77 tanků řádově za desítky miliard korun. Od společného postupu s Německem a dalšími zeměmi si slibuje především výrazné snížení ceny, zkrácení dodávek a zajištění odpovídající logistické podpory.

„Předpokládáme, že v projektu budou i další země, se kterými stále ještě Němci jednají. Myslím, že jich bude minimálně pět nebo šest včetně České republiky, což je pozitivní zpráva, protože to bude mít vliv na cenu i zapojení domácího průmyslu,“ řekla Černochová.

Nechtěla konkrétně sdělit, které další státy by se do nákupu mohly zapojit. Například z dřívějších rozhovorů se slovenským ministrem obrany Robertem Kaliňákem ale podle ní vyplynulo, že i pro Slovensko jde o zajímavou možnost, o které bude uvažovat.

Černochová hovořila s Pavlem o akvizicích, rozpočtu či konferenci v Mnichově

Černochová dnes s Pavlem hovořila o akvizicích a rozpočtu ministerstva obrany, o své nedávné návštěvě v Izraeli či o bezpečnostní konferenci v Mnichově, které se hlava státu v pátek a sobotu zúčastní. Černochová to řekla novinářům.

Za ministerstvo obrany na konferenci pojede vrchní ředitel sekce obranné politiky a strategie Jan Jireš. Černochová v té době bude na ministerském jednání v Bruselu.

„Probrali jsme některé věci, které se budou diskutovat v Mnichově. Zejména další pomoc Ukrajině, východiska a budoucnost Ukrajiny,“ poznamenala Černochová. Pavel se podle ní v Mnichově setká mimo jiné se švédským ministrem obrany.

  ‚Stále je to trochu zvláštní historka.‘ Hamáček a Babiš vysvětlují cestu do Moskvy rozdílně

Prezidenta ministryně informovala i o postupu v armádních modernizačních projektech nebo o rozpočtu obrany ve vazbě na deklarovanou výši dvou procent hrubého domácího produktu (HDP). V tomto ohledu se politici dnes zastavili i nad víkendovým výrokem amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, který prohlásil, že Spojené státy by pod jeho vedením nepřišly v případě napadení Ruskem na pomoc zemím Severoatlantické aliance (NATO), pokud by ty nedávaly dost peněz na vlastní obranu.

„Oba jsme se shodli, že je vlastně v tomto ohledu dobře, že nám Amerika a kandidát na amerického prezidenta nastavují zrcadlo, protože shodou okolností s panem prezidentem jsme dlouhé roky zažívali ten nedostatek, který armáda měla, kdy se neustále stávala obětí různých rozpočtových škrtů,“ poznamenala Černochová. Výrok je podle ní určitým budíčkem, varováním pro všechny, kteří by závazek neplnili. Jde ale podle ní o součást předvolební kampaně.

Spojeným státům ale podle Černochové záleží na bezpečnosti v Evropě, cílem USA není posílení či vítězství Ruska. „Výrok jsme diskutovali spíš ve vazbě na Českou republiku a na to, že je vlastně dobře, že jsme jako politici udělali krok ke dvěma procentům HDP,“ dodala.

Pavlovi také předala tričko s obrázkem amerického letounu F-35, které Česko plánuje nakoupit, s nápisem „Nejoblíbenější holka v Alianci“. „Měl z něj radost, protože i on sám několikrát ve veřejné debatě říkal, že nákup F-35 je cesta správným směrem,“ podotkla. Stejné tričko věnovala Černochová ve Sněmovně předsedovi hnutí ANO a bývalému premiérovi Andreji Babišovi, který považuje nákup těchto letounů za zbytečný.

Černochová také prezidenta informovala o využití příspěvku ČR do svěřenského fondu NATO na nevojenskou pomoc pro Ukrajinu. Podle ministryně budou české peníze využity na pořízení polních ambulancí pro frontovou linii, o konkrétním využití se ministerstvo dozvědělo tento týden. Financemi do fondu přispěla podle Černochové ze svého rozpočtu částečně ministerstva obrany a zahraničí, celkem Česko poskytlo 130 milionů korun. Na základě smlouvy mezi NATO a Ukrajinou mají být finance z fondu využity na urgentní potřeby ukrajinské armády.

  Historik Zubov opouští Rusko, bude učit na univerzitě v Brně

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com