Vláda projedná zákaz HHC či doporučení MF a ČNB neurčovat termín pro euro

Zařazení hexahydrokanabinolu (HHC) a dalších látek na seznam zakázaných návykových látek projedná na dnešním zasedání vláda. Kabinet by se měl zabývat i novelou nařízení, která má od března upravit sazby mýtného. Po koaličním dohodovacím řízení z minulého týdne zařadila vláda na program také dokument, ve kterém ministerstvo financí a Česká národní banka (ČNB) doporučují, aby zatím neurčovala termín pro přijetí eura a vstup do mechanismu směnných kurzů ERM II, který je předstupněm eurozóny.

Ministerstvo zdravotnictví se k regulaci látek rozhodlo kvůli množícím se hospitalizacím dětí či mladistvých po požití cukrovinek s HHC. Toxikologické středisko jich eviduje od června 2022 asi 170. Podobné látky by do budoucna měla regulovat novela zákona o návykových látkách, která zavádí novou kategorii psychoaktivních látek. Ty by podle návrhu, který v současné době projednává Sněmovna, neměly být zcela zakázané, ale nemohly by se prodávat přes internet a dětem.

Koalice minulý týden absolvovala své první dohodovací řízení poté, co ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) jmenoval ekonoma Petra Zahradníka zmocněncem pro euro. Reagoval tím na to, že navzdory přání části koalice není jmenován vládní koordinátor pro euro. Zahradník bude po dohodě vládních stran nakonec poradcem, Národní ekonomická rada vlády má do října vyhodnotit výhodnost zavedení eura. Součástí kompromisu bylo i projednání materiálu od MF a ČNB k euru.

S debatou o evropské měně souvisí i poslanecký návrh ANO, který počítá s referendem k euru, korespondenční volbě, omezení práva veta při rozhodování ve vrcholných orgánech Evropské unie a evropskému migračnímu paktu. Kabinet k němu patrně zaujme negativní stanovisko s tím, že v zastupitelské demokracii by se měla těmito otázkami zabývat v první řadě politická reprezentace.

Na programu vlády jsou i novela zákona o základních registrech, materiál k účasti prezidenta Petra Pavla na Mnichovské bezpečnostní konferenci v závěru tohoto týdne nebo zpráva o stavu romské menšiny v Česku za rok 2022. Ministři projednají i materiál týkající se obnovy a rozvoje pevnostních měst Terezín a Josefov.

  Silný vítr lámal stromy a odřízl tisíce domácností od elektřiny

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com