Ruská policie na pietách pro Navalného zadržela téměř dvě desítky lidí

Policie zadržela téměř dvě desítky lidí, kteří se v ruských městech účastnili piet na památku opozičního politika Alexeje Navalného, jehož smrt dnes oznámila ruská vězeňská služba. Některé zadržené už policie propustila. Lidé v Rusku přinášejí květiny nejčastěji k památníkům obětí politických represí, někteří vystoupili i na osamocených protestech s transparenty. Informoval o tom dnes server Meduza nebo stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Památku Navalného uctily i dvě stovky lidí v Praze, kteří se sešli před ruským velvyslanectvím.

Kvůli akcím na památku Navalného bylo v Nižním Novgorodu zadrženo nejméně deset lidí, píše Meduza s odvoláním na server OVD-Info, který se zaměřuje na monitorování případů zadržených lidí v zemi. Lidé v tomto městě nosili květiny mimo jiné k památníku novinářky Iriny Slavinové, která se v roce 2020 upálila poté, co policie prohledala její byt.

Dalších několik lidí policie zadržela v Moskvě, krom jiného u takzvaného soloveckého kamene, památníku obětí velkého teroru v 30. letech minulého století, který se nachází v centru metropole a nedaleko sídla tajné služby FSB. Moskevská prokuratura mezitím obyvatele varovala, aby se lidé neúčastnili nepovolených shromáždění.

Policie u soloveckého kamene zadržela muže, který přišel s transparentem s heslem: „Vrah“. Někteří ruští opoziční představitelé se dnes shodli, že za smrt Navalného, ať už měla jakoukoliv konkrétní příčinu, je zodpovědný ruský prezident Vladimir Putin. Na jiném místě policie zadržela ženu, která měla papír se slovy: „Dnes zemřel Alexej Navalnyj“. Policie ji podle Meduzy později propustila.

V Murmansku podle serveru Ostorožno, novosti zadrželi dívku, která vyšla protestovat s transparentem, na kterém stálo: „Alexej Navalnyj zabit. Jeho krev je na tvých rukách, Vovo“. Vova je zdrobnělina křestního jména Vladimir. Policisté ji propustili s varováním. V Rostově na Donu policisté zadrželi muže za kladení květin na památku Navalného, píše Meduza.

  Další hrozivý signál z Ruska. Patriarcha Kirill odkazuje na jadernou doktrínu

V Petrohradě policisté zadrželi podle médií ženu, kterou později propustili. A list Novaja gazeta informuje, že u tamního památníku obětí politických represí zadrželi také jejího fotografa. Důvod neuvedli, přitom měl u sebe novinářský průkaz, píše list.

Na mnoha místech v zemi dnes začaly podle médií vznikat spontánní pietní místa, obvykle u památníků obětem politických represí, kam lidé nosí na památku Navalného květiny. Kromě zmíněných měst jsou podobné akce hlášené z Jekatěrinburku, Saratova, Vologdy, Noginsku, Belgorodu, Krasnodaru, Kazaně, Novosibirsku nebo třeba Tomsku.

Před ruským velvyslanectvím v Praze se sešlo na 200 lidí, aby uctili Navalného

Před ruským velvyslanectvím v Praze 6 se dnes vpodvečer sešly asi dvě stovky lidí, aby uctili památku zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného. Vzniklo tam také druhé pietní místo pod lampou s cedulí náměstí Borise Němcova, kam lidé pod fotografii Navalného kladli květiny a zapálené svíčky. Lidé skandovali politikovo jméno, drželi jeho fotografie či nápisy označující ruského prezidenta Vladimira Putina za jeho vraha.

Jeden z přítomných demonstrantů uvedl, že je Putin vrah a že vývoj kolem Navalného nebyl překvapivý. „Byla to vražda,“ dodal. „Putin zabil Navalného,“ stálo na transparentu, který držela jedna z demonstrantek. „Chci, aby vrazi stanuli před spravedlností,“ říkal jiný transparent psaný v angličtině. Několik lidí také drželo transparenty napsané azbukou, na nichž bylo pouze slovo „vrazi“.

První pietní místo poblíž ambasády vzniklo už dříve odpoledne. Na stromě demonstranti vyvěsili Navalného fotografii a nápis v azbuce, který říká „My nezapomeneme a my neodpustíme“. Odkazuje na výrok opozičního vůdce, který ho v minulosti použil ve vztahu ke korupční kauze v Rusku, řekla ČTK jedna z tvůrkyň pietního místa. Pod stromem byly vyskládané květiny, které posléze přinesli další lidé.

  Ukrajinská armáda oznámila, že okupanti zahájili přípravy na provokaci v Záporožské jaderné elektrárně

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com