U ruského města Orsk se protrhla hráz, část obyvatel se evakuuje

U města Orsk v Orenburské oblasti se protrhla hráz a hrozí zaplavení více 4000 domů, ve kterých žije téměř 11.000 lidí. Z ohrožených míst začala evakuace, uvedla ruská státní tisková agentura TASS. Protržená hráz nebyla vodohospodářským dílem, ale slouží k regulaci řeky, která městem protéká, poznamenal list Kommersant na svém webu a připomněl, že záplavy sužují celý region. TASS později upřesnil, že část hráze se protrhla ve Starém městě, tedy v části Orsku, která leží na asijském břehu řeky Ural.

„Obyvatele města evakuují z domů, které jsou v záplavové oblasti,“ citovala agentura zástupce záchranných složek. „Protrhla se ochranná hráz ve Starém městě v okolí Orenburské ulice. Evakuace obyvatel pokračuje. Do záplavové oblasti spadá 4258 domů a 10.987 lidí,“ uvedla radnice podle TASS. Obyvatele odvážejí autobusy soukromých dopravců a městského dopravního podniku do nouzových ubytoven zřízených ve školách. S evakuací pomáhají dvě stovky policistů.

Ve městě platí nouzový stav. Ještě před protržením hráze úřady doporučily obyvatelům několika ulic, aby si vzali doklady a odebrali se do dočasných ubytoven. Na místě jsou i záchranáři z Moskvy a Permu.

Záchranáři se spolu s pracovníky komunálních služeb snaží za pomoci techniky znovu utěsnit a zpevnit protrženou hráz, uvedlo ministerstvo pro mimořádné události.

V Orsku, druhém největším městě oblasti, žije podle dostupných údajů asi 190.000 lidí. Město se nachází asi 100 kilometrů jihovýchodně od jižního cípu pohoří Ural a protéká jím řeka Ural, která dělí aglomeraci na Nové město, nacházející se v Evropě, a Staré město, které je už v Asii. Asi 15 kilometrů jižně od města je hraniční přechod s Kazachstánem.

V Orenburské oblasti, kde prudce stouply hladiny toků, je zaplaveno 1825 obytných domů v 95 obcích. V noci na čtvrtek se průtok vody z Iriklinské vodní nádrže na řece Ural zvýšil z 890 na 1672 metrů krychlových za vteřinu. V celé oblasti platí nouzový stav, dodal Kommersant.

  Irácký premiér přežil pokus o atentát; na jeho sídlo zaútočil dron, uvedly úřady

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com