Na Slovensku skončily volby prezidenta, čeká se na výsledky

Na Slovensku krátce po 22:00 skončilo rozhodující druhé kolo přímé volby prezidenta. Slováci rozhodovali o tom, zda příští hlavou státu bude kariérní diplomat Ivan Korčok nebo předseda parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini. Průběžné výsledky zveřejňuje slovenský statistický úřad.

Model agentury Median SK pro veřejnoprávní televizi a rozhlas RTVS, zveřejněný po uzavření volebních místností, ukázal velmi těsný výsledek druhého kola: Korčok podle modelu oslovil 51,1 procenta voličů, čímž by se stal slovenským prezidentem, Peter Pellegrini by získal 48,9 procenta, uvedla RTVS. Průzkum agentura Median podnikla během čtvrtka až soboty na vzorku 1507 dotázaných.

I jiné průzkumy před volbami očekávaly těsný souboj obou finalistů prezidentské volby. Právo hlasovat mělo více než 4,3 milionu voličů.

Státní volební komise během dne informovala, že dvě z více než 5900 volebních místností byly ráno otevřeny oproti plánu o pět minut později. Kvůli tomu se tam hlasování o tuto dobu prodloužilo.

Korčok o prezidentský úřad usiloval jako občanský kandidát s podporou opozičních stran. Pellegriniho zase podpořily také zbylé dvě vládní strany.

Úřadující slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se o znovuzvolení neucházela. Její pětiletý mandát skončí v polovině června.

ČTK

  Izraelská média píší o tajné návštěvě Netanjahua v Saúdské Arábii

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com