Průzkum: Eurovolby by nyní vyhrálo ANO s 27,5 % před koalicí Spolu s 20 %

Volby do Evropského parlamentu by nyní v Česku vyhrálo podle průzkumu agentury STEM/MARK hnutí ANO s 27,5 procenta hlasů před koalicí Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), kterou by volila pětina lidí. Zhruba po deseti procentech hlasů by dostala koalice Starostové a osobnosti pro Evropu, kterou tvoří hnutí STAN a SLK, a koalice SPD a Trikolory. Podobný zisk by měli i Piráti. Pětiprocentní hranici by ještě překročila koalice Stačilo! v čele s komunisty a koalice Přísahy a Motoristů sobě. S ohledem na očekávanou nízkou volební účast je ale třeba brát výsledky průzkumu s obezřetností, sdělila v tiskové zprávě agentura.

Podle ní by ANO vyhrálo eurovolby, i když jeho lídryni Kláru Dostálovou zná jen zhruba polovina dotázaných. Nejznámějšími lídry kandidujících stran a uskupení jsou Danuše Nerudová, která je jedničkou kandidátky STAN, a Lubomír Zaorálek z čela kandidátky SOCDEM. Oba tyto politiky zná 82 procent dotázaných. Třetím nejznámějším je Alexandr Vondra (Spolu), o kterém má povědomí 65 procent občanů. Zhruba polovina zná vedle Dostálové ještě Kateřinu Konečnou z koalice Stačilo! Ostatní jedničky z kandidátních listin lidé znají podstatně méně, uvedl STEM/MARK.

Například SOCDEM, která kandiduje s hnutím Budoucnost a jejímž lídrem je Zaorálek, by ale ve volbách podle průzkumu získalo méně než pět procent hlasů potřebných pro zisk mandátů v Evropském parlamentu. Nyní by jich mělo 3,4 procenta. Dvě a půl procenta lidí by ještě volilo Svobodné a necelé procento by dalo hlas Zeleným.

Účast v eurovolbách v průzkumu avizovaly dvě pětiny dotázaných. Analytik agentury Radek Pileček ale upozornil, že skutečná volební účast bývá oproti deklarované v průměru o čtvrtinu nižší, což by v tuto chvíli odpovídalo reálné účasti kolem 30 až 35 procent.

Agentura provedla průzkum v době od 28. března do 8. dubna a zúčastnila se ho tisícovka lidí starších 18 let.

  Prezident Zeman by měl v pátek vystoupit ve Sněmovně k rozpočtu

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com