Ocenění ministerstva obrany převzala účastnice Pražského povstání Dubská

Vyznamenání ministerstva obrany dnes obdrželo 19 osobností, mezi nimi účastnice Pražského povstání Marie Dubská, která se narodila v roce 1921. Ocenění in memoriam získali spisovatel Josef Škvorecký či účastník protinacistického odboje František Kolman. Záslužný kříž pak od ministryně obrany Jany Černochové (ODS) převzal mimo jiné režisér Václav Marhoul či historik Adam Hradilek.

Ministryně u příležitosti Dne vítězství ocenila 19 osobností, šest z nich in memoriam. Kříž obrany státu za výjimečné zásluhy o obranu republiky a jejího ústavního pořádku, za odvahu, hrdinství a obětavost předala Černochová Marii Dubské. Ta se v květnu 1945 účastnila Pražského povstání, v rámci bojové čety „Matylda“ se podílela na obraně Staroměstské radnice, působila především jako spojka mezi jednotlivými ohnisky obrany.

Kříž obrany státu in memoriam obdržel příslušník polské armády Adolf Bohuslav Dostal, který byl zajat Rudou armádou a na jaře 1940 zavražděn při katyňském masakru. In memoriam byl oceněn i letec RAF Jan Šťastný či legionář a aktivní účastník prvního a druhého odboje Otto Linhart.

Zlatou lípu ministryně obrany ČR za zásluhy o ochranu lidských práv a svobod a rozvoj základních principů demokratického a právního státu získali in memoriam spisovatel a exilový nakladatel Josef Škvorecký a účastník protinacistického odboje František Kolman. Ten byl členem ilegálního národního výboru v pražských Modřanech, organizoval výstavbu vysílaček ATA a BOB. Po válce byl v letech 1949 až 1963 vězněn komunisty.

Záslužný kříž druhého stupně dnes převzali režisér Václav Marhoul a František Koch, in memoriam ho pak získal Jiří Kunc. Všichni tři ocenění se podle ministryně zasloužili o vznik aktivních záloh české armády. Záslužný kříž třetího stupně obdržel například novinář a dokumentarista Adam Drda, historik Adam Hradilek nebo spisovatel Miroslav Kasáček.

ČTK

  Vojtěch: Vláda bude reagovat na růst epidemie a výzvy hejtmanů a přijme opatření

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com